Skribent: Helena Holm
Publicerad: 2/12 2023 kl 08:04

V75 Solvalla 2/12

Goddagens, kära Trav-fantaster! 

För er som missat så är det här, på TravTillsammans, som jag nu håller till efter mitt uppskattade sommarvikariat på Travcash.
– Inför varje ordinarie V75-omgång (i regel lördagar) så kommer även jag att skriva en hel analys, den kommer att publiceras här på TravTillsammans.se och laddas upp under fredagen. En direktlänk till analysen kommer delas i Facebook-gruppen Andelsspel med Travcash och i kommentarstråden kommer jag, precis som i somras, försöka vara behjälplig och svara på era frågor så gott det går.

Missa inte att gå med i vårt andelslag om du hellre ser att någon av oss spelläggare står för grovjobbet – bara att rygga din favorit och sen hålla tummen, vi löser resten!

Gå med i andelslaget!

”Vilken fin höst jag haft på spelet – knappt jag tror att det är sant. Ni som följer mig och mina andelar vet säkert redan detta men det har väl blivit kring 4,5 miljoner sept-okt. Galet roligt och otroligt men nu jagar vi nya vinster!” skrev jag i inledningen av förrförra veckans analys.

Är inte troende men ”Holy Moses Jesus Christ and everyone else!” – vad f*n hände i lördags?!

Tror inte det undgått någon, och jag ska inte bli för långdragen här, men när jag avslutade inledningen med att skriva om jag någon gång sagt att jag är revanschsugen så är de tillfällena ingenting i jämförelse med vad jag är denna vecka. Glädjande nog ges vi en ny chans att skrapa rent hela JACKPOT-skålen – och det är precis vad jag tänker göra!” så trodde jag ju inte på fullaste allvar att det skulle ske?!
– Dubbla fullpottar och över 16,3 miljoner kronor senare sitter man nu här. En tredjedel av hela jackpotten rakade jag hem, 210 glada andelssköpare fick mellan 75-79k var såhär en månad innan jul, största vinsten i TravCash historia är noterad och en delad travlöpsedel med Daniel Redén och Torbjörn Jansson i Aftonbladet…
– Drömmen fanns givetvis alltid där men trodde ju aldrig att den skulle slå in, inte såhär – jag menar, detta händer ju bara ”de stora pojkarna”…

Nyper mig själv i armen med jämna mellanrum och tittar fortfarande på de där kupongerna flera gånger om dagen samtidigt som jag tåras av den delade glädjen från så många av er där ute, vare sig ni var med och vann eller inte – ni är helt otroliga! All kärlek till er och tack för alla grattis och fina ord, de kommer jag leva på länge – men nu har vi ytterligare en ny omgång att sätta tänderna i!

Följde upp superhelgen med två fullpottar på Jägersro, utdelningen blev inte lika hög som i Eskilstuna men 57.000kr resp. 59.000kr iaf. Grattis till er som var med och vann! – Nu tar vi oss an Solvallas-omgång tycker jag!


Första V75-omgången med skotvång denna vinter och det är givetvis bra att skapa sig en uppfattning om vilka hästar som funkar bra eller iaf ”helt okej” trots pjäxor. Det kan i vissa fall vara en väldigt viktig faktor men man ska samtidigt inte stirra sig helt blind på detta. En klurig avvägning och jag önskar att jag själv hade facit.

 

V75-1 2640m Volt – Klass 1

Chansspika en singelprocentare eller gardera brett? För inte kan man väl lita på favoriten?

2 Jimbaran Zon var sjukt bra senast då han vann trots galopp och givetvis är den insatsen en stor anledning till att han nu är streckfavorit. Han står visserligen bra inne i loppet men jag känner ändå att det finns några minus:
– Det tuffare motståndet, skorna, kusken och givetvis galopprisken (loppet igenom men kanske främst i starten). Även om det var länge sedan så har han inte bara tävlat utan faktiskt också vunnit med skor – men det måste ändå anses vara ett minus på lördag när konkurrensen hårdnar. Han har galopperat i 3/5 senaste starterna (10/26 i livet = 38%), lägg där till att han gjort 10 starter i livet där prissumman varit över 100.000kr, detta har resulterat i följande:
d-d-d-d-5-0-8-3-0-d.
– Jag säger inte att han inte kan vinna för formen är uppenbarligen där – men lite väl många orosmoln på min himmel iaf, speciellt när han är streckad till 45%.

3 The Pirate trodde jag på senast men då fick han nöja sig med en andraplats bakom Chimi, han fick visserligen vandra utvändigt om denne sista 1500m men jag tyckte ändå att han blev lite väl matt i sista sväng och i veckan fick jag facit:
Han var både ofräsch och sjuk vilket innebär att hans insats blev väldigt bra istället.
Piraten har visat att både startmetod och distans funkar alldeles ypperligt och den nyblivna tränarens tränarstatistik kan man inte klaga på: 20 starter har resulterat i 10 vinster (50%) – sinnessjukt bra! Han har även en kuskstatistik på 13%, över medel.

2 Windmill Jam har blåst mig på ett par fullpottar i år men om jag ska försöka att inte vara tjejsur och släppa den detaljen så måste jag ändå säga att han såg väldigt spänstig och fin ut senast, fick en alldeles för sen lucka för att kunna göra något vettigt men avslutade fint i skymundan.
Han går ändå ner skapligt i klass på lördag eftersom det var ett BC-försök han var ute i, mötte bl.a. E3-vinnaren Bedazzled Sox, Sprintermästaren Hustle Rain och V75-bekantingarna It’s Peppertime och H.C.’s Crazy Horse.
Han har tävlat barfota bak senaste tiden men är van att tävla med skor också, lustig nog är alla hans segrar tagna med den balansen. Uselt startspår men spår 12 är bättre när det är volt än auto iaf, att loppet dessutom är hela 2640m läggs också till på pluskontot. 3% känns lite väl lite.

Det är främst dessa tre jag tror på i denna relativt öppna inledning men med voltstart och skotvång så vet man ju aldrig så önskar man safea och bredda så hade jag, utan inbördes ordning, plockat med 1 Miramax B.R., 5 Targaryan, 7 Liberty Boko.

 

V75-2 1640m Auto – Klass 2

Lillebrors tur helgen efter?

11 Mellby Jail debuterar både på V75 och kort distans, vi kan bara spekulera men jag har inte fått känslan av att han är en sprinter direkt. Möter nu livets hittills tuffaste motstånd och kommer inte till spets denna gång – det är just därifrån han tagit årets båda segrar. Han har vunnit från dödens vid ett tillfälle sommaren 2022 men det var på Lindesberg och då mötte han ”ingenting”.
Är van att tävla med skor och blir det körning, en och annan galopp (ändå lägsta klassen) så kan han absolut vinna, har ändå visat helt okej kapacitet men i min bok så är han ingen spik. Spännande och plus är att man testar AM-vagn för första gången.

5 Mirasol har nu två lopp i kroppen efter att inte bara ha bytt regi, hon bytte även kontinent. Var helt okej som tvåa på en något tung banan senast och nu testas hon med Örjan Kihlström i sulkyn och även om hon är startsnabb så är spets långt ifrån givet då det finns ett par kvicka invändigt.
Ses med vinstchans men man ska inte glömma att hon är loppets enda 3-åring och det kan alltid vara lite tufft för ston att möta grabbar.

3 J.S.Camaro var nog lite bättre än jag räknat med i comebacken för två veckor sedan, fick visserligen ett fint lopp i tredje-/fjärde utvändigt och kunde gå med i ryggar in i det längsta men det var ändå ett helt okej gäng som avväpnades.
– Nu blir det mycket siffror men han startade från det bakre ledet sist och just startspåren har varit lite av en akilleshäl: bricka 9-7-7-8-11-7-11 för att nämna senaste sju, dessförinnan hade han startspår 5 och då blev det spets.
Lustigt nog har han aldrig haft bättre/lägre startspår än 4 (vid autostart) och vid det tillfället spetsade han också – med enkelhet dessutom, man valde däremot att släppa efter en bit då man testade den längre distansen för första gången.
En prydlig 3:a hängs på denna gång och jag undrar om han inte trycks av ordentligt nu och också testas i spets, man går ändå ut över den korta häcken och vad har man att förlora? Varför släppa om man nu kommer dit?
Lopp i kroppen och står perfekt inne i klassen så ”Kör bara kör, Stefan!” – gör om storebrorsans bedrift från förra helgen nu!
– Vem storebror är? Min ”gå-emot-strömmen-spik” Four Guys Dream.

Jag gillar toppstammade 6 Jollywood som verkligen besitter bra kunnande, hade lite svårt att hålla koll på fyrhjulsdriften senast men till 3% måste han ses som en av de roligaste skrällarna i loppet.

4 Cheriff Sund var ett av mina superskrälldrag inför senaste framträdandet men ströks då för förkylning (Bergsåker). Formen är givetvis oviss iom detta men ett bra spår, ny spännande kusk och en avslutning som inte alls går av för hackor – så varför skulle inte han kunna skrälla?

Helt klart en avdelning där det kan löna sig att helgardera.

 

V75-3 2140m Auto – Gulddivisionen

Kanske gör man det för komplicerat och övertänker – men 60% är alltid i överkant och bör garderas oavsett… Eller?

Jag skulle inte bli förvånad om 6 Moni Viking gick och vann då det ändå är en rätt ”platt” gulddivision men samtidigt så tycker jag att de tidiga spelarna gått lite väl hårt ut på honom. Han återkommer ändå efter ett halvårs frånvaro och startar utan sin optimala balans (aldrig vunnit med skor på svensk mark).
Visst, han har gått bra efter längre vila förut men själva comebacken har endast vunnits vid ett ynka tillfälle och det var för ett par år sedan (startade sept 2018 och comebackvann dec 2019).
Björn meddelar att han helst föredragit att ta ut honom på Åby, alltså en vecka senare, kan dessvärre inte minnas varför då jag hörde en intervju i förbifarten i veckan bara.
BG bekräftar att balansen inte är optimal och att han kommer behöva lopp då han tydligen är rätt rund om magen och visst har har form slagit klass mer än en gång tidigare. Prio är ändå att han fungerar då han siktas mot Frankrike.
– Sen vet vi ju att tränaren gärna ”safear” och ligger lite för lågt i rapporterna emellanåt så man får helt enkelt göra sin egen bedömning – men på mina system kommer han då inte spikas till denna procent (60%).

8 Global Adventure har nu lämnat Stora Alby och Svante Båth och adressändrat till regi Daniel Wäjersten och denna ”förvandling” kommer jag se fram emot nästa år – för han har knappast kunnat sätta sin prägel på honom efter bara en vecka. Stökigt spår nu och hårdare emot jämfört mot det han mött när han segrat på slutet men han ska nog inte glömmas helt för spurta – det kan han!

Svimma inte nu men här kommer en helomvändning:
2 Milliondollarrhyme har jag varit rätt hård mot senaste halvåret (men har bevisligen inte haft fel heller..) men jag noterade ändå ett lite plus i kanten senast då han spurtade rätt bra till tredjeplatsen senast. Såg fin ut och har fått läget här.
Vinnarinstinkten är inte va den brukade vara men i en omgivning som detta, där favoriten ifrågasätts, tillsammans med det skotvång som nu råder… Asså, ja. Han är ju van att tävla med pjäxor och senast han startade på Solvalla, över den aktuella distansen, så anammade han den klassiska ”Spets och slut!” och vann på 11,7aM.
– Hade föredragit annan kusk men man kan inte få allt.

4 Night Brodde kan stå i vägen om ”Million” är på spetsjakt. Connie verkar uppåt, likaså formen och jag läser mig till att han gick fort och fick sig en rejäl urblåsare efter startgalopp senast.
– Man hade då satt på ett helstängt huvudlag vilket gör honom alertare och ev. kör man med det igen och sköter han sig så kan han sitta i spets in i första sväng.
Jag hade däremot föredragit Connie i jollen och den lite kortare distansen – men 4% är alltid 4%.

Vecka-vecka för 7 Rome Pays Off nu men skor runt om och bakifrån? ”Njaaee” är min spontana känsla.

(Stackars) lilla kämpen 3 Souirre Frö blev manglad och fullkompligt överkörd av High On Pepper senast och även om jag alltid håller en liten tumme för ”Surre” så måste jag nog säga ”inte denna gång”. Söker lite form?

 

V75-4 3140m Volt – Stayerlopp

80m tillägg till trots – jag tror det är där vi hittar vinnaren.

Jag kan inte låta bli att le när jag nu läser 15 Ferrari Sisu i startlistan, fina Formel 1-bilen som spikades i senaste framträdandet medan ”alla andra” snöat in på Rendez Vous.
Det blev verkligen perfekt när han kunde smyga med i rygg på en konkurrent varvet kvar för att in på upploppet tacka för draghjälpen och spurta till enkel seger.
Värsta konkurrenten finner vi i 14 High On Pepper som verkligen tål att mangla på ordentligt i vad som känns som alla spår under slutvarvet och jag hoppas att Marc Elias gjort sin läxa och inte styr på för tidigt. Väntar han in Jorma och gör en ”favorit i repris” genom att haka på i rygg så tror jag att han vinner även denna gång.

Inser att jag börjar låta som en hackig LP-skiva men precis som med de två tidigare Lugauer-tränade hästarna så hade Connie föredragits i jollen för den gode Marc vinner inte ihjäl sig på V75:
Senaste segern togs för 1,5 år sedan: 2022-06-26
– Tredjehandsfavorit (13,32%), extrainsatt V75-omgång.
Näst senaste togs nästan 4 mån dessförinnan: 2022-03-05
– Skrällvann (2,86%).
Och detta är också de enda V75-segrarna han tagit och på lördag är han favorit med 2 av sina 3 uppsittningar…

Jag har visserligen tjatat om Wallins stallform i denna analys hela hösten men tycker ni att det trollats duktigt med 10 Reven Dejavu eller? Jisuuus va häftig han är, verkligen dunderläcker och har absolut toppform!
Streckar man vidare efter ovan två nämnda så måste han med – även om han stöter på tuffare motstånd nu. Är en pinne ifrån det kompletta staketet (5 raka) och två av de fyra segrarna är faktiskt tagna över vad som klassas som lång distans (2640m), tror inte ytterligare ett halvvarv bekommer honom det minsta.
– Kihlström upp för första gången är roligt medan skor runt om är det lilla frågetecknet, även om han segrat med pupporna på vid fyra tillfällen under karriären.

11 Kinky Boots slog jag ner på senast då han skulle tävla utan skor (inget vidare facit med den balansen) och jag garderade brett på alla mina system meeen så kom då korrigeringen efter inlämning och jag insåg att man sannolikt streckat på i onödan och mycket riktigt.
Han är i ett härligt slag för dagen och även om han klarade voltstart i senaste försöket (näst senaste starten) så finns det ingen som garanterar felfri avgång denna gång. Gillar man statistik så har två tidigare starter gjorts över distansen – båda har resulterat i galopp men han har startat över 2640m vid 11 tillfällen och 5 av dessa har resulterat i vinst.

6 Blue Boy Face får väl bli denna veckas strulpelle och spår 4 är verkligen kasst för hans del men skulle han sköta sig så skulle jag inte bli förvånad om han skrällvinner och han är given på alla garderade system.

Skulle bli förvånad om det gick utanför dessa fem.

 

V75-5 1640m Auto – Diamantstoet – Lärlingslopp

Spårtrappa, lärlingar och enbart fruntimmer, eller ursäkta mig, jag menar givetvis ston – vad kan gå fel?

Min första tanke när listorna kom var 7 Golden Rain och jag undrar om förstaranken ändå kvarstår när detta skrivs. Invändiga 6 Kentucky Derby raketstartar nog och frågan är om inte Alex Person glider med jämte och i den bästa av världar övertar? Kan vara lite ojämn i sina prestationer men nollan senast bryr jag mig inte jätte mycket om, Flemming var tydlig med att det skulle köras passivt och att det mest var ett test inför en kommande start:
”Hon fick ett fint lopp senast och spurtade bra. Nu ska vi testa henne i voltstart för jag siktar på ett lopp på Jägersro på deras nästa V75-dag. Hon är osäker i voltstart så därför vill jag testa henne en gång före det så det blir ett test.”
Jag vet däremot inte varför hon inte startade där förra helgen, ögnade igenom propositionerna/anmälningslistorna men inte ens där fanns hon med, kanske berodde det på att hon ändå var lite sämre än förväntat trots att man låg lågt och därför gav henne lite extra tid för att kurera sig eller så behövde hon kanske rundsmörjas (mina spekulationer bara)? Det borde isf innebära att hon är fit for fight inför denna start istället.

Om inte hon går segrande ur detta så tror jag vinnaren hittas på bakspår där endast en trio nu kvarstår;
Är lite besviken på 11 Feline Burgerheide, även om senaste starten var positiv och ett steg i helt rätt riktning.

10 Queen möter lite enklare mostånd nu och efter att ha scrollat igenom senaste 5 starterna så noterar jag att hon inte bara mött grabbar utan ett par rejäla sådana också; Matiere, In Love Mearas, It’s Peppertime, Keep Gamble samt Västerbo Ajax. Detta får ni tolka hur ni vill.

12 Cheri Cheri Lady är mitt roligaste drag och den jag känner mest för i denna trio, verkar ha hittat formen igen och med Zeb bakom tömmarna och någorlunda klaff så blir iaf inte jag förvånad om prischecken på 110k kasseras in här.
Kuriosa: Har segrat 7 gånger i livet – vid 5 av dessa var samtliga skor på.

5 La Fille de Niky har varit duktig på slutet och hon om någon kan verkligen spurta men jag tycker att det är märkligt att hon är så stor favorit?
Distansen är för mig ett frågetecken, likaså skotvånget för efter att ha kikat i lopparkivet så måste jag ända säga att hon fungerar bäst i aktionen när hon får gå barfota bak – även om hon inte är fläckfri då heller.
Blir självklart farlig om det blir fart på tillställningen – och det är väl nästan ett måste för att hon ska kunna ta hem detta? Startrusningen har hon nämligen ingenting att göra med.

 

V75-6 2140m Auto – Silverdivisionen – Torbjörn Janssons avtackningslopp

Klurigt!

När jag kommit såhär långt i analysen under fredagseftermiddagen så poppar Jens krönika upp (vilken ni vet att jag uppskattar till viss del) och där skriver han bl.a.:

”Efter den urstarka prestationen senast blir 3 L.A. Boko favorit på ’bästa hästen’. Andrahandare är 6 Laredo Boko på ’spetshästen’.
En klassisk spelarsituation, som tre gånger av fyra slutar med att andrahandaren i spets håller undan!
Laredo Boko är obesegrad i spets, 4/4, och given tipsetta.”

Jag vet inte om jag håller med, är det verkligen så givet att Bergharn kommer dit? Finns det inte en viss chans att 7 Hipster AM sitter i spets? Ett tag var jag inne på att 3 L.A. Boko kunde spetsa, fick för mig att han var rätt snabb ut men efter att ha uppdaterat hjärnkontoret så inser jag att DW i princip aldrig laddar med L.A.? Hittade några få starter då han kört lite grann men inte är han ’Hipster AM-snabb’ inte.
– Kanske att minnet och den statistik jag kikar på lurar mig lite, läser nämligen att han är 4/4 i spets men då har han uppenbarligen kommit dit i ett andra skede.
– Vann från dödens senast och kanske att det skulle kunna gå igen även om det känns som att Laredo är en tuffare nöt att knäcka jämför med Filippa B.J. – Hipster kan däremot vara lite vek till slut emellanåt.

Intressant är att 7 Hipster AM var spelad till favorit senast, blev däremot snuvad på ledningen och fastnade med rubbet sparat som tvåa. Nu är han streckad till 4-5%?

För att känna mig någorlunda säker så vill jag strecka 3, 6, 7 samt 10 Hannibal Face som äntligen fått vinna i nya regin. Han är som vi vet inget att lita på men håller han sig till rätt gångart så kan han bli tuff att stå emot sista biten.

Roligt där bakom:
9 King Of Everything var helt klart bra igen i senaste framträdandet då han också hittade tillbaka till vinnarcirkeln, om än i ett intetsägande gäng men detta var nog bra för mentaliteten och självkänslan då den svajat lite på äldre dagar.
– MAD studsar upp igen och vi får honom fortfarande singelprocent. Blev lite förvånad och positivt överraskad när jag kollade prestationerna och resultaten med skor: Har segrat vid 13 tillfällen och vid hela 7 av dessa har skorna suttit på – mer än hälften(!).

5 Garth Vader är loppets mest omtalade häst i det avseendet att han nu debuterar för Jörgen Westholm. Han har inte rått på det svenska motståndet tidigare, trots hela sex försök, men vi vet vilket uppsving det kan bli när hästar debuterar ny regi. Lika svårbedömt som spännande.

 

V75-7 2140m Auto – Bronsdivisionen

Nu ska pengarna fördelas.

Ända sedan 4 Kendall Jackson flyttade och ändrade riktnummer till 08 iom regibytet till Nurmos så har han tävlat barfota r.o. – utan undantag, därför var starten på Bergsåker rätt intressant eftersom det skulle bli första starten med skor på alla fötter på väldigt länge, rekordet med skor över distansen låg på 16,5aM.
– Han sänkte det rekordet kan man säga: kom in på fina 13,1aM i snöoväder och det var full fart över mål, var en längd efter segrande Kinky Boots när mållinjen skars men han knappade faktiskt in på denne hela upploppet ner. En helt klart stark prestation.
– I skrivande stund överväger jag honom som spik, tror kort och gott att han är starkast till slut.

8 Michigan Bro ses som främsta hot, trots att han dras med sämsta utgångsläget. Glöm senaste starten, allt blev fel då han plötsligt bröt ner mot innerplan i slutet av sista sväng, snubblade och for över banmarkeringarna (vita stolparna) innan han slutligen galopperade. Hade då rubbet sparat.
Har varit riktigt bra starterna innan och vi vet att han är rejäl, med ett bättre startspår hade jag kanske spikat honom istället. Om ni klickar er in på honom i startlistan på ATG och sen väljer ”Jämför” se ser ni att inbördes mötena dessa två emellan visar 3-0 till Svedbergs springare.

3 Brady D.E. är duktig och har nu ett lopp i kroppen men är samtidigt ingen jag känner jätte mycket för, kan förtjäna ett streck grundat på det fina utgångsläget och att han är den sannolika ledarhästen men nja.

5 Real Scotch hade jag som drag inför Eskilstuna-starten men det blev nog inte riktigt som man tänkt sig, en tuff öppning och dödens i två varv resulterade i soppatorsk halvvarvet kvar.
– Kan kanske studsa tillbaka och visst vore det kul om han revanscherade (om man streckat vill säga) men kanske att känslan var bättre inför senast då både distansen och motståndet såg annorlunda ut.

 

Med detta sagt så önskar jag ett stort lycka till!
Mvh, Helena

Till lagets andelar!