Avd
Hästar
1
1,2,4,8,10,11
2
2,4,6,7,11,12,13,14
3
2 Just A Gigolo
4
1,3,5,8,9,12
5
1,3,4,6,7,9
6
2 Fame And Glory
7
2,10
Skribent: Simon Nilsson
Publicerad: 12/10 2023 kl 17:08

V75 Solvalla 14/10 – Jackpot

Finalen av Europaderbyt, Svenskt Travkriterium, Svenskt Trav Oaks och övriga finaler inom Svenska Travligan. Den så kallade ”Superlördagen” är äntligen här.

En sanslös dag väntar på Solvallas travbana där vi bjuds på topplopp rakt igenom. Detta kan vara en av de bästa tävlingsdagarna som någonsin har körts på svensk mark, utan att överdriva. Elitloppsvinnaren Hohneck, samt elitloppstvåan Go On Boy, kommer bägge till Solvalla för att tävla om 2,8 miljoner i första pris i UET Grand Circuit Finale. Även en av Frankrikes stora fyraåringstalang kommer hit för att tävla om segern i Europaderbyt.

Trots hög klass på loppen, tycker jag mig finna ett bra spelvärde i omgången då det är väldigt jämnspelat för tillfället. Hur som helst kommer detta vara en av de roligaste omgångarna på länge, dessutom kryddas det med en jackpot vilket inte gör saken tråkigare. Min spik i omgången tror jag bara vinner.

Analysen följer nedan:

V75-1: 2140m Auto – UET Grand Circuit Finale

2 Go On Boy startar nu äntligen över en mer passande distans på svensk mark då han är mer stark än snabb och besitter inte någon speciell startsnabbhet. De tidigare gångerna han varit ute på svensk mark var i Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial. I Elitloppet avslutade han sylvasst till en delad andraplats bakom Hohneck och i Hugo Åbergs blev han oplacerad men den gången kan inte allt ha stått rätt till. Nu har ekipaget fått ett perfekt spår bakom bilen och med en mer passande distans så måste han tas på största allvar. Klar tipsetta.

1 Vivid Wise As kommer från en seger i International Trot där han ledde loppet runt om och har i och med den segern tjänat ihop hela 37 miljoner kronor! De senaste starterna på svensk mark har det verkligen strulat och han har inte fått den utdelningen han har förtjänat. Nu fick han dock ett perfekt läge för hans del då han är väldigt snabb från start och borde ta hand om ledningen i loppet. Med tanke på hur otroligt bra han har varit hela året så kan han absolut räknas med dessa förutsättningar och strecket är givet vid gardering.

4 Hohneck kommer äntligen tillbaka till Solvalla efter en fantastisk uppvisning under årets Elitloppsfinal där han gick segrande. Insatsen senast tycker jag inte man ska ta så hårt på, då det var klart och tydligt att det var finalen på Solvalla som var huvudmålet. Värt att tänka på att nu är det anmält barfota runt om samt jänkarvagn, vilket var samma utrustning han van Elitloppet med. Med tanke på att det här har varit målet en längre tid för tränaren Philippe Allaire så tror jag vi får se en riktigt bra Hohneck på lördag och ekipaget måste tas på största allvar.

Ruskigt bra lopp att inleda V75 omgången med!

Rankingen: 2-1-4-8-11-10-6-5-3-9-7-12

V75-2: 2140m Auto – Diamantstoet

13 Celiaz var riktigt bra senast där hon fick trava utvändigt ledande Sourire Frö som hon brottade ner enkelt på upploppet den gången. Kunde dock inte stå emot vinnande Indy Rock som fick gå i ryggen på henne och det blev en andraplats för Celiaz den gången. Nu går hon ner i klass rejält och därför har hon även fått spår 13 i denna spårtrappa. Gocciadoro kör själv denna gång efter en kortare tid med Mika Forss i sulkyn, därmed kommer vi mest troligt få se ett offensivt upplägg. Hon är tuff och ska ses med goda möjligheter att vinna oavsett position.

4 Nycora gick bra senast där man körde med skor runt om för att spara hovarna till denna final. Hon är väldigt snabb från start och har därför fått ett perfekt läge bakom bilen. Hon borde ta hand om ledningen initialt, sen är det inte helt otänkbart att prova i den positionen nu när det är final. Väljer ekipaget att släppa ledningen så får hon däremot rygg på ledaren, vilket oftast alltid är en farlig position. Endast 2%

12 Ivanka Amok går i stort sett bra varje gång och trivs väldigt bra när hon får gå i ryggar. Senast spurtade hon väldigt fort mot likvärdiga motståndare som hon ställs mot på lördag och får hon en bra resa igen ska hon absolut räknas med chans.

Rankingen: 13-4-12-14-7-6-2-11-1-3-8-10-9-15

V75-3: 2140m Auto – UET Grand Prix (Europaderbyt)

2 Just A Gigolo är en av Frankrikes bästa fyraåringar och tränaren Philippe Allaire har visat vid tidigare tillfällen att hans hästar verkligen trivs på svensk mark. Den senaste starten var uttagningsloppet till Europaderbyt där han öppnade snabbt från start och vart släppt till ledningen relativt enkelt. Vann sedan med krafter sparade. Nu har ekipaget fått ett perfekt spår bakom bilen och med lite tur kanske man hittar till ledningen härifrån då invändige stallkamraten borde vara intresserad av ryggen. Även om det inte blir ledning så ska han räknas med bra segerchans i detta lopp då jag tror det är bästa hästen i fältet. Spik.

4 Barack Face visade återigen vilken bra häst det är när han knäckte Dancer Brodde från utvändigt ledaren skrattretande enkelt. Han är tuff och får i stort sett alltid göra jobbet från utvändigt ledaren, vilket även nu kan vara fallet. Med tanke på hur bra han är så måste han räknas vid gardering oavsett löpningsförlopp.

5 Joviality slutar aldrig att imponera och gör säkert ingen besviken även denna gång. Senast tävlade hon med skor, vilket hon även gjorde inför Svenska derbyförsöket tidigare i sommar. Nu återgår man till Barfota runt om och jänkarvagn, vilket även var den utrustningen hon vann Svenskt Travderby med. Joviality är bra, men är ingen häst som tål att göra jobbet utvändigt ledaren mot dessa hästar. Hon behöver en resa i ryggar för att göra sig gällande. Får hon det, då blir hon farlig på upploppet då hon avslutar sylvasst.

11 Gericault blir väldigt bortglömd och ska med vid gardering.

Rankingen: 2-4-5-11-1-10-9-8-3-6-7-12

V75-4: 2140m Auto – Svenskt Trav-Oaks

8 Adriatica tror jag är bästa hästen i fältet. Senast gjorde hon ett väldigt bra lopp efter ett tävlingsuppehåll på cirka fyra månader då hon hade problem med en hov. Nu borde hon ha gått framåt rejält med loppet i kroppen och trots spår åtta borde hon ha bra chans. Hon är minst rutinerad i fältet med hennes blott fyra starter i karriären men vi har samtidigt blivit vana med att se ”orutinerade” hästar vinna både Kriteriet och Trav-Oaks. Med tanke på hur snabb hon är från start så borde ekipaget lyckas hitta en bra position. Skulle det bli utvändigt ledaren tror jag inte det är någon särskild nackdel heller. Kan vara bäst. Spikförslag.

1 Käraste Sisu var riktigt bra senast där hon vann trots positionen utvändigt ledaren hela loppet. Hon är även snabb från start och har därmed hyfsad chans till ledningen från spår ett bakom bilen. Lyckas hon komma till ledningen blir ekipaget inte lätt att slå med tanke på hur bra formen verkar vara. Given att ta med vid en garderad kupong.

3 Elegance Kronos har det alltid pratats gott om från stall Goop och senast fick hon visa hur bra hon faktiskt är. Tidigare har man varit inne på från stallet att hon behöver lopp i ryggar för att tävla som allra bäst. Men senast vann hon på ett rejält sätt från utvändigt ledaren och verkar vara rejält på gång. Nu hårdnar motståndet i finalen och förhoppningsvis får hon trava i ryggar i andraspår då det är tufft att trava två lopp i rad från utvändigt ledaren som sto. Med rätt resa fäller hon många till slut.

Rankingen: 8-1-3-12-5-9-2-6-7-4-10-11

V75-5: 1640m Auto – Stoeliten

1 Felicia Zet har visat vid tidigare starter att hon är riktigt snabb ut från start. Med tanke på att det är flera startsnabba hästar utvändigt så håller jag henne som spetsfavorit med hjälp av solfjäderseffekten. Senast såg hon kanske inte som bäst ut, men var klart ursäktad då det verkar ha varit något slags virus i stallet under den tiden. Även vinnande Great Skills den dagen var svår och stå emot och hade varit svår att stå emot även om Felicia Zet haft toppform. Jag tror dock att hon är väldigt bra, till och med bättre än vad hon har visat hittills. Kommer hon till ledningen vilket är mitt huvudscenario så blir hon svårslagen över kort distans.

9 Zeudi AMG har varit otroligt bra på slutet och gör i stort sett bra lopp varje gång. Loppet för tre starter sedan är svår att släppa från näthinnan, där hon krossade motståndarna i gulddivisionen efter en resa i tredjespår hela loppet igenom. Gör hon om den prestationen så blir hon inte lätt att stå emot på upploppet. Hon har även visat sig gå väldigt bra bakom hästar. Den senaste starten, samt segern under elitloppshelgen, var bägge på kort distans där hon fällde samtliga på upploppet. Räknas oavsett resa.

4 Barbo Kronos är skrällen i loppet. Hon har varit ute mot stentuffa motståndare hela året och har mestadels tävlat mot grabbarna. Nu är det bara ston, samt en fördelaktig distans för henne. Får hon gå i ryggar och spara speeden till upploppet så kan hon överraska.

Värdering: 1-9-4-6-3-7-2-5-10-8

V75-6: 2640m Auto – Svenskt Trav-Kriterium

2 Fame And Glory har vunnit alla starter i karriären och imponerat mycket. Senast var det dock ett snäpp till, där han krossade Frank S.H från utvändigt ledaren och det såg löjligt enkelt ut utan att överdriva. Spår två nu i finalen är optimalt då han hittills inte visat upp någon startsnabbhet, utan lever mest på styrkan. Med tanke på hästens otroliga styrka så räds nog inte Björn Goop att köra fram utvändigt ledaren i ett tidigt skede. Oavsett position ska han räknas med bra segerchans och det är min vinnare av Kriteriet 2023.

4 Our Pride är även han obesegrad och har gjort allting rätt i karriären. Det som talar för Our Prides fördel är att han är väldigt snabb från start, och tar mest troligt hand om ledningen i loppet. Från ledningen är man alltid hästen att slå och det är klart att han ska räknas med tanke på förutsättningarna. Väljer man inte att spika är ett lås tänkbart.

5 Boscha Diablo tas med vid ytterligare gardering. Även han är såklart väldigt bra. Men känslan är att det är två hästar som sticker ut, framför allt Fame And Glory.

Rankingen: 2-4-5-8-7-3-9-10-6-1-11-12

V75-7: 2140m Auto – Silverdivisionen Final

10 Imperatur Am tog på sig en snöplig galopp senast och det var troligtvis segern som rök med tanke på hur bra han gick efteråt. Det rör sig om en topphäst som inte fått ut sin fulla kapacitet då han har problem med stilen till och från. Bakspåret nu ser jag som ett plus då han inte behöver stressa upp sig bakom bilen som senast. I den klassen han befinner sig i nu tål han mycket jobb under vägen och ska ses med goda möjligheter att runda detta gäng trots bra motstånd. Spikförslag att avrunda omgången med!

2 Don’t Say Gar tog även hon på sig en snöplig galopp senast på upploppet där hon såg ut att gå mot en enkel seger. Hon har vid tidigare tillfällen visat sig vara otroligt bra och trots att hon bara är fyra år så har hon visat sig duga väl i dessa sammanhang. Hon är snabb från start, men inte tillräckligt snabb för att ta hand om någon ledning initialt, isåfall i ett andra skede. Kommer hon till ledningen efter en bit så måste hon självklart räknas.

5 Callisto har stått för klart bra prestationer på slutet och ser ut att komma med bra form. Senast satt han fast med krafter kvar och hade blivit farlig med luckan till slut. För tre starter sedan imponerade han på dem flesta, där han trots resa i tredjespår hela loppet var med och krigade om segern och förlorade endast på sista stegen. Får han bra resa och med luckan till slut så kan han absolut vinna här.

Värdering: 10-2-5-1-3-9-4-8-7-6-12-11

Omgångens bästa spik:

2 Just A Gigolo – V75-3 (30%)

Omgångens drag:

8 Adriatica – V75-4 (10%)

Lycka till i helgen och njut av en av årets bästa omgångar.

Mvh, Simon Nilsson

 

 

 

Länk till Nilssons Rysare