Skribent: Helena Holm
Publicerad: 22/12 2023 kl 22:30

V75 Mantorp 23/12 – Uppesittarkväll!

Goddagens, kära Trav-fantaster! 

För er som missat så är det här, på TravTillsammans, som jag nu håller till efter mitt uppskattade sommarvikariat på Travcash.
– Inför varje ordinarie V75-omgång (i regel lördagar) så kommer även jag att skriva en hel analys, den kommer att publiceras här på TravTillsammans.se och laddas upp under fredagen. En direktlänk till analysen kommer delas i Facebook-gruppen Andelsspel med Travcash och i kommentarstråden kommer jag, precis som i somras, försöka vara behjälplig och svara på era frågor så gott det går.

Missa inte att gå med i vårt andelslag om du hellre ser att någon av oss spelläggare står för grovjobbet – bara att rygga din favorit och sen hålla tummen, vi löser resten!

Gå med i andelslaget!

 

Som tidigare aktiv inom travet så lider jag med alla hästskötare och kuskar/tränare som får en riktigt sen kväll/natt innan Julafton men som spelare och numera staketkusk så ser jag verkligen framemot en Uppesittarkväll fylld med trav – första start 20:00!

 

V75-1 2140m Auto – Bronsdivisonen

Skiktat – en av de tre betrodda ”borde” vinna. Inte mycket spelvärde i att strecka samtliga – 33% chans att man väljer rätt om man istället tar ställning.

11 Winner Brodde kommer det bli ett jädra drag på efter Johan Untersteiners uttalande i podden ”Lördag Hela Veckan”, just nu ”bara” 32% men jag tror det kommer stiga rejält under lördagen.
– Pappa Peter är jättetrevlig och go men vi måste skilja på sak och person när det kommer till spel och han är inte den mest taktiska körsvennen alla gånger. Jag har givetvis inte kollat ALLA lopp han kört i karriären (då hade jag nog inte varit klar förrän efter nyår) men av alla de gånger han kört Winner Brodde så har han bara vunnit två, då kördes han antingen i spets eller i dödens (endast 5 hästar i fältet…), det går alltså rätt mycket sämre från positioner längre bak i fältet och nu startar de med bricka 11. Statistik är inte allt – men detta är ändå värt att notera.
Visst, hästen har varit ute i BC-finaler under hösten och kommer med fin form och det kan lösa sig ändå men jag faller nog inte för det goa snacket nu när det inte är Johan som kör – för när han rattat så har det gått mycket bättre att segra bakifrån.
– Kommer nog behöva köras offensivt och kanske lägga sig i dödens senast varvet kvar och lita på att formen är bra nog för att besegra spetshästen (1 eller 4) men de besitter minst lika bra form som honom så vettetusan…?
V75-resultat Winner Brodde: 5 0-0-1
Lopp med 110.000kr eller med i förstapris: 9 0-0-0.

1 Midnight Special ska nu till att göra sin tredje start för stekheta Stall Kolgjini, jag gick hårt ut och spikade honom i regidebuten men då blev det tyvärr galopp i sista kurvan efter att ha gått en rejäl långsida – han var då långt ifrån tom.
Höll på att ta en snabb revansch direkt i starten efter efter att återigen ha avslutat riktigt bra, drog tåget 500m kvar och förlorade på målfoto mot Smile Silvio som smög med i rygg på honom genom sista kurvan – snöpligt men stort plus i kanten för både insats och förbättrat trav i kurvorna (jämfört med starten innan) även om Kolgjini fick hjälpa honom.
– Startsnabbheten är helt okej men jag vet inte hur han hanterar Mantorps innersta spår? Intressant med startspecialisten Erik Adielsson upp för första gången, från ledningen är Midnight 3/4. Blir farlig från både spets och rygg ledaren.

4 Ninepoints Lasse satte jag varningstriangel på senast i analysen och jag hoppas mina ord va till hjälp:
”Vi har jagat och jagat och jagat och j-a-g-a-t och äääntligen fick han då vinna igen Ninepoints Lasse. Var riktigt läcker från ledningen, en position han också är obesegrad i efter tre försök. Sannolikheten att denna strulpelle ska sköta sig och vinna för andra gången i rad känns väl sisådär, speciellt eftersom det nu är voltstart (SG i 3 av de 5 senaste med voltstart). Springspåret är väl en fördel men vettetusan om han klarar en spetsladdning? Lägg sedan till att det brukar bli en eller ett par omstarter..
– Näe, hade kanske vågat chansa om det varit autostart igen men nu känns det lite för riskabelt. Travar han däremot och också når ledningen, ja då vinner han nog.”
… och visst blev det galopp.
Döm inte ut honom för det – vi vet varför han felade i starten + att galoppen 100m kvar var inte heller var ”hans fel”. En velig Björn Goop sicksackade mellan två spår och störde honom, kusken William Ekberg tänkte nämligen köra fram mellan hästar i det spår som BG lämnade – men nä, då styrde Mannen med Guldhjälm ner i det spåret igen och galoppen var ett faktum – ajabaja. Han såg ruggigt fin ut i loppet i övrigt och hade mycket sparat när den andra galoppen kom.
– Rejält plus med bilstart nu vilket också innebär att han får på sig den amerikanska vagnen igen – två plus direkt jämfört med senast.
Skulle gynnas av att gå i ledningen och är en av de två hetaste spetsaspiranterna, fortfarande obesegrad i spets efter tre försök, men frågan är om han tar sig förbi hästen på innersniffen? Mycket kommer avgöras i starten och nu är han dessutom nedstruken ett hack…

… vilket också 6 Powerbank är som fått det främsta startspåret av alla – 5. Han kan öppna rejält om man vill, tror dock att man släpper spets med denna om man kommer dit – frågan är vem som då övertar? En av de bästa skrällarna i loppet om man vill ha fler än ovan nämnda trio.

9 Triton är dock min roligaste skräll i loppet. Han har svajat lite i år och faktiskt bara tagit en seger, vilken kom i senaste starten när han mötte ett gäng statister. Jag gillade dock intrycket och känslan är att han är lite på G uppåt i form.
Blir det tempo på loppet, vilket jag inte alls utesluter, så kan han avsluta rejält.
Lite trevlig statistik:
Har segrat 12 gånger i livet – vid 9 av dessa hade han puppor på samtliga fossingar.
Har vunnit 50% av starterna på Mantorp – 3/6.
När han väl hittat tillbaka till vinnarcirkeln så besöker han den gärna igen: 5 3-0-0 när han kommer från seger i senaste starten. Knappa 3%.

Har givetvis noterat sparade krafter på 10 Ready Trophy i senaste framträdandet – även om det var i monté. Behöver dock mycket tur på lördag.

 

V75-2 2640m Auto – Diamantstoet

Diamantoförsök 1 av 2 denna afton.

Det var ingen dålig insats 10 Lilly Avant stod för i senaste starten efter några veckors tävlingsfrånvaro. Var stark och mycket duktig som trea efter att ha vandrat sista varvet i dödens mot ett gäng som jag anser vara tuffare än det hon ställer upp mot på lördag.
Lopp i kroppen och borde såldes vara ännu bättre nu – oviss är givetvis den längre distansen men Svante Eriksson har fin stallform och skulle givetvis inte anmäla till en proposition med dessa preferenser om han inte trodde att hon klarade den – det är ju en rejäl dam detta. Besegrad med kusken efter två försök.

4 High Hope Lee kommer med två raka segrar efter sin tävlingsfrånvaro på nästan 2 månader och här måste hon anses vara en av spetsaspiranterna efter en bit (4/4 därifrån) och iom detta förstår jag favoritskapet. Har startat i flera årgångslopp så motståndet skrämmer inte heller men här är jag däremot lite mer frågande gällande distansen.

5 Jannah ser ut att bli hårt betrodd men jag var tidigt rätt frågande och tveksam till huruvida det här med skor kommer falla ut.. Under fredagen läste jag dessutom en intervju i Travronden där tränaren bl.a. säger följande:
”Det var synd att hon tvekade bakom bilen senast annars hade hon nog varit med i Breeders’ Crown-final. Med tanke på det och sett till vilka som var före henne i mål senast måste man ju säga att hon går ner i klass. På det är hon jäkligt intressant. Hon fick dock pausa lite efter senast och det är precis på gränsen att hon kommer vara i form.”
– Är detta verkligen något man ska betala för?

Nästan lika hårt betrodd är 12 Safira Diablo även om hon har ett sämre utgångsläge och jag betalar nog hellre för henne. Här har vi istället en form som pekar bra mycket mer uppåt då hon nu har tre starter innanför västen efter 2 mån höstvila – i samtliga tre har hon tvingats vandra minst ett varv i dödens, tufft att ändå lyckas ta två guldmedaljer och en silvermedalj!
Ryktet säger att man troligtvis testar rycktussar för allra första gången – när man testade det i jobb på hemmaplan så gav det finfin effekt och varför skulle inte duktiga Wilma kunna dribbla hem detta?

Även om distansen kanske inte är hennes främsta så ska man inte underskatta smygläget för 1 Lady Breeze – ”Sesam, öppna dig!” har vi sett förr härifrån.

11 Kate River körs av William Ekberg så denna måste man väl strecka oavsett. Om han inte går på vatten så verkar han iaf göra vatten till vin för tillfället, allt han rör blir till guld och vinner ju med ”allt” just nu.

 

V75-3 1640m Auto – Gulddivisionen

Vem behöver julbelysning när man har en megalampa i Guld.

Första tanken i söndags var givetvis ”Spik 6 Dark Roadster!” – men då visade inte spelprocenten 63% heller. Får lite utslag av detta men kanske att man får ta det och hoppas att en härlig 0-1% rättar till värdet i en annan avdelning – för hästen är ju bättre än nånsin och går nu ut över favoritdistansen.

7 Chapuy och 8 Dats So Cool är väl främste utmanare – eller kanske mera reserv 1 och 2.

 

V75-4 1640m Auto – Diamantstoet

Dags för brudarna igen – Diamantstoförsök 2 av av.

Vi har en fin liten häst i 4 Heartbeat Julie men har vi inte ett par minus här?
Skor på nu vilket inte gör henne lika startsnabb, hon var inte helt hundra sist + att hon inte fått något lopp i kroppen på en månad.
Åtgärdad efter senaste framträdandet och har tränat på efter det – men inte jättetufft…
Frågan är hur mycket man vågar ladda iom ovanstående samt att vi sett henne galoppera in i sista sväng förr. Jag tror inte hon plockar hem detta från dödens.

5 Daytona Roc hade vi som skrällstreck sist och fick gick hon också bra som trea, då streckad till 1,56%. Det är som vanligt när man hittat något som många missat, det går näääästan hem och man får ett kvitto på att man var helt rätt ute med sin dunderskräll – men i starten efter så har fler vaknat för nu är hon favorit.
– Startsnabb och kan spetsa och leda detta hela vägen men precis som jag skrev för en vecka sedan: Björn Goops stallform svajar duktigt och det har inte alls sett kul ut senaste tiden, prestationerna han alltså variera duktigt från lopp till lopp.

6 Marvellous Steel hade man givetvis också streckat senast till 1,86% och självklart får vi inte heller henne till samma magiska procent på lördag.
Man hade då aviserat korrigeringar på huvudlaget – blinkers på för första gången och dessa kommer man köra även denna gång.
– Frågan är om hon inte blir lite överspelad denna gång? Jag menar, inte helt oväntat så bromsade Feline Burgerheide sista biten (bromsspåren är nog kvar på upploppet än idag och detta lyfte jag i analysen – hon är och har varit en besvikelse när det väl gäller och tyvärr visade hon återigen att så är fallet, det var därför jag inte trodde på henne och hade henne en bit ner i ranken) och därför gick segern till Marvellous – men kolla propositionerna:
Senast var loppet stängt vid 675k intjänat. På lördag 1,5 miljoner…! Mer än dubbla.
Jag säger inte att hon inte kan vinna för om hon istället kommer till spets och får pulla upp så absolut – men övervärdera inte hennes chanser bara för att hon vann senast.

Jag undrar om vi inte hittar vinnaren på bakspår eller längst ut på vingen denna gång? Ja, jag veeeet, lovar att jag inte missat att det är kort distans – men det är en spårtrappa vi pratar om vilket betyder att de bästa hästarna tilldelats de sämsta lägena.

8 Xerava C.D. har jag jagat två starter i rad nu vilket resulterat i lika många tredjeplatser. I vanliga fall är som sagt spår 8 inget att hurra över – men tränare Strömberg hade nog inte räknat med mycket annat när han anmälde.
Spännande med Adielsson upp och att säga något annat än att hon står väldigt bra inne i detta lopp vore en lögn. Magiskt att vi fortfarande får henne till singelprocent!

Jag skrev även om 11 Sommerbrise inför senast och hon var väl lite sämre än jag väntat mig, men nu blir det vecka-vecka och det kan slå fint! Plus att hon får gå med jänkarvagnen igen och jag påminner om att hon alltså var ute i en BC-final näst senast, kolla vad hon möter nu? Vilket fynd till 4% – kanske får vi henne nu istället?

12 Lilian Young har varit en besvikelse i år men avslutade fint till tredjeplatsen senast – uppåtform? Två lopp i kroppen efter lite vila och streckprocenten visar ynka 2%.

Vi fortsätter givetvis jaga 10 Cheri Cheri Lady som jag nämnt så många gånger tidigare, det måste vara dags snart! Även här låg singelprocent.

Här försöker vi, som ni hör, få upp spelvärdet igen efter megalampan i avdelningen innan.

 

V75-5 1640m Auto – Klass 2

Jag vet inte varför men jag har snöat in på att vi kanske kan få oss en fin lågprocentare även här.

Föga förvånande blir 6 Kapten Nemo favorit här och jag var lite inne på honom inför senast efter att ha sett honom i comebacken efter både knäoperation och kastrering men vettetusan om han inte var lite av en besvikelse ändå.
Stallet meddelar att det nog berodde på mjölksyra efter att ha gått med brodd för allra första gången, kanske är det så enkelt men samtidigt känns det inte jättekul att hålla honom i handen som storfavorit då man aldrig kan veta helt säkert att detta var hela anledningen.
– Öppnar vilket fall snabbt och kanske är det han som får överta ledningen efter en bit (förklaring kommer längre ner) men vi ska nog inte vara säkra på detta.

Jag har fått för mig att det kan skrälla rätt bra när man slänger ner både Klass 2 och Sprintdistans i mixern och det är precis det vi har här. Nemo kan givetvis vinna detta från flera positioner än spets men med senaste starten på näthinnan så blir han nog ingen spik för min del.

2 Honey Dun Girl är kvick ut och borde vara spetshästen en bit iaf, möjligt att man kanske släpper om någon mer betrodd ställer frågan men vinnarhålet är ju inte fy skam det heller. Hon var duktig senast men kanske att jag önskat att hon vann för att ge henne toppbetyg, minus är väl att hon går upp i klass och att tränaren själv väljer att köra.

Lite drag på 7 Ulla Rols och hon är spelad till andrahandsfavorit trots att hon inte startat på två månader (haft halsinfektion) och dessutom startar näst längst ut på vingen? Trivs dessutom allra bäst i ledningen.
– Överspelad eller är min bedömning verkligen så skev? Första jänkarvagn dock alltid intressant.

Några av skrällarna som jag är mest inne på:

3 Miss Jibe är jag väldigt spänd på. Rekordsäkte näst senast och stod för en riktigt pigg avslutning allra senast. Även hon är startsnabb och jag gillar körande Rosleff, anser henne ha bra mycket högre segerchans än de 3% hon just nu är streckad till.

9 Vikens Bonjour är inte helt oäven och när henens första tävlingsår nu går mot sitt slut så ser vi att hon inför lördagens start har kommit på Plats vid 62% av starterna och segrat i 23% av dem – fasen inte illa pinkat!
– Som ni säkert redan förstått så förväntar jag mig att det kan bli en hel del körning i detta lopp och vem har då ett finfint läge att bara smyga med i rygg och hushålla med krafterna innan dödsstöten sätts in sista två-trehundra meterna…? Ja, just det. 2% är årets bästa julklapp?

1 Stens Wille, 5 Stensjö Hennesi, 10 Ixie samt 11 All About You anses givetvis också ha skrällchans men jag kan inte skriva om alla.
– Helgardering behöver inte alls vara fel här som ni hör, lutar nog åt det för min del där jag har råd.

 

V75-6 2140m Auto – Silverdivisionen

Gammal är äldst…?

3 Joe Dalton blev ett potentiellt singelstreck när jag ögnade igenom listorna i söndags – men sen pluggade jag lite mer i veckan och blev bakrädd.
Skor på runt om nu och jag trodde inte att det var ett sååå stort minus som statistiken faktiskt visar: 4-d-0-d-0-d-2-d-3-7 visar de tio senaste starterna. Hjälp!
– Travar han så vinner han för motståndet räds han inte + att han troligtvis sitter i ledningen om han håller koll på fyrhjulsdriften, är 4/6 därifrån.
– Om man gillar magsår och ångest så kan man givetvis chansa och spika men jag måste nog sova på saken, kanske även badkarsköra ytterligare en gång under lördagsförmiddagen.

Jag ska inte hymla om att mina tankar och funderingar allt mer lutar åt att det kanske blir lite Girlpower här ändå…?
– Detta eftersom chans föreligger att förhandsfavoriten ändå sviker. 

För hur är det ens möjligt att ha en så lång och bra säsong som 9-åriga(!) 2 Olga Utca haft i år?
Många backade på henens sist eftersom hon inte fick tävla barfota men jag var inne på att det ändå är Am. vagn som är det alltså viktigaste för hennes del och visst visade det sig vara så, hon stod för en helt klart fin avslutning till tredjeplatsen från ett träligt åttondespår, endast slagen av Filippa B.J. och Glorius Rain – vi ser inga sådana hästar i lördagens startlista.
– Bättre läge, enklare emot och duktiga Gustav Johansson upp som vanligt. är det kanske henne man ska gå på istället…? Hm. **Tappar upp badkaret och letar fram anteckningsblocket**

Verkar vara en hel del drag på 6 Collier I.T. och fasen va tänd jag var på henne från det att hon anlände Sverige – men fasen va hon tömt min spargris också… Det började visserligen bra med 1-2-1 men det följdes upp med 0-0-0-str, precis då man började höja insatserna också.
– Hon kommer alltså från en halsinfektion samt tre sämre insatser där hon rent ut sagt varit blek och jag förstår att man sen valde att pausa henne lite.
Kapacitet finns som sagt men hur mycket förväntningar kan vi ha på na i comebacken, vad är rättvist? Öppnar snabbt och kanske att man testar mot spets för att sedan låta någon överta för får hon smyga med och det blir lite överpace där hon själv slipper offra kraft och energi – klart hon kan spurta ner dem men vi bör nog vara realister.

5 Major Ass hade jag lite högre förväntningar på än vad vi faktiskt fick se i regidebuten för stallformstarke Ebbinge.
Nu har han vilket fall ett lopp i kroppen och det låter som om de märker förbättring i jobben efteråt iaf, kanske var det detta kan behövde?
Har som sagt mött hästar som Elitloppstrean Mister F.Daag, nu startar han i Silverdivisionen. 5%.

Känns lite missvisande att säga 12 Game Brodde gjorde mini-comeback senast och lyckades knipa femteplatsen utan att glänsa” – han kom faktiskt stensist och femteplatsen blev hans då fältet inte hade fler startande än så, han var faktiskt rätt dålig. Visserligen mötte han hästar som Ante La Roque, Following, Friend of Elves och Decision Maker (som segrade) men ändå.. Kördes antingen sist i pärlbandet eller i rygg (andra utvändigt) och ändå kunde (ville?) han föga över upploppet. Känslan är att han behöver få det lite serverat och hur ska man lyckas få det från spår 12? Återigen minus för att Pappa Peter kör (hänvisning avd. 1).

Han är skör som en fågel allas vår ”Bosse”, alltså 11 Bo C., men fasen va bra han är när han bra – eller fräsch kanske man säger.
Finfin vid seger i comebacken men sämre igen i starten 3 veckor senare (disk) och föga förvånande blev han återigen behandlad därefter. Har utöver detta även haft halvkassa träningsförhållanden och missat ett par jobb vilket jag formen svårbedömd. Petter Karlsson har kört honom tidigare och facit visar: 3 1-1-d.

10 Red Hot Roadster var jag fräck och spikade här senast i den inledande V64-avd. på Romme, otroligt jämnspelat och istället för att bränna för mycket stålar direkt på mina mindre system så körde jag den klassiska ”ingen minns en fegis” – ruskigt härligt att det föll väl ut!
Kommer nu med två raka och även om han kanske önskat framspår och chans till spets så tycker jag inte alls att han är helt borträknad här iom rådande form. 5%.
– Kommer för övrigt från samma stall som Dark Roadster…

Kan 9 Oxidizer vara megaskrällen…? Smyga med lite fint och spurta ettrigt till knappa 2%…

 

V75-7 2140m Auto – Klass 1

Kanske är det så enkelt att en pepprig kuse vinner även denna vecka.

7 Jalapeno K. hade jag som solklar första häst senast medan de flesta gick på Björn Goops storfavorit, vågade dessvärre inte spika (men efterklok – det kan jag lova att jag varit). Han vann då från dödens och risken finns att han samma väg får vandra på lördag men nu är motståndet tuffare (vandrat i dödens senaste två starterna). Det är dock en fin Propulsion-avkomma detta så ingenting är omöjligt, man satsade ändå mot derbyt med honom så kapacitet och höga tankar finns men knappast troligt att formen är lika bra nu som då.

Han har dock en skaplig motståndare i bl.a. 4 Moses Boko som jag aldrig riktigt tagit till mig ordentligt men lovorden man hört har varit desto bättre. Har blandat och gett i prestationerna men också mött riktigt bra motstånd så jag ska kanske inte vara för hård. Vi hade inte sett honom på fyra månader innan han comebackade för 1,5v sen och det var väl rätt givet att han skulle behöva lopp i kroppen men jag vet inte om jag gillade travet heller så jag blev inte förvånad att galoppen kom halvvarvet kvar.
– Men om vi ska bortse från hur petnoga jag alltid är med travet och istället bara gå på det jag tjatar mest om här i analysen: Lopp i kroppen och fin stallform, vad borde vi då ha att vänta på lördag?
Noterar att man helt plötsligt byter till vanlig sulky – jag undrar om det inte är för att man vill hjälpa hästen på traven (…) med sidostängerna? Dessa saknas ju på jänkarvagnarna. Kommer han till spets så kan han bli en svår julnöt att knäcka.

Jag gillar även 10 Shejk och visst var det väl ett läckert intryck senast då han lekte hem segern från ledningen? Första jänkarvagn då och på lördag har man anmält med samma.
– Sämre utgångsläge och tuffare emot nu, dessutom ny kusk… Men grundat på det jag såg senast så vettetusan om jag vågar räkna bort honom?

8 Drill verkar verkligen gilla sin nya hemadress men han har tagit sina flesta segrar från ledningen och där lär han väl inte hamna denna gång iom läget – men kanske att nytändningen kan bättra på statistiken från andra positioner?

Jag tycker denna avdelning är svår och jag hade kunnat skriva om minst sex hästar till (förvånande va?).
– Kanske blir det i slutändan så att jag garderar riktigt brett här då ingen lyser av form eller ser ut att ha en perfekt uppgift framför sig.

 

 

Med detta sagt så önskar jag ett stort lycka till!
Mvh, Helena

Till lagets Uppesittar-andelar!