Skribent: Helena Holm
Publicerad: 13/1 2024 kl 06:23

V75 Kalmar 13/1

Goddagens, kära Trav-fantaster! 

För er som missat så är det här, på TravTillsammans, som jag nu håller till efter mitt uppskattade sommarvikariat på Travcash.
– Inför varje ordinarie V75-omgång (i regel lördagar) så kommer även jag att skriva en hel analys, den kommer att publiceras här på TravTillsammans.se och laddas upp under fredagen. En direktlänk till analysen kommer delas i Facebook-gruppen Andelsspel med Travcash och i kommentarstråden kommer jag, precis som i somras, försöka vara behjälplig och svara på era frågor så gott det går.

Missa inte att gå med i vårt andelslag om du hellre ser att någon av oss spelläggare står för grovjobbet – bara att rygga din favorit och sen hålla tummen, vi löser resten!

Gå med i andelslaget!

 

V75-1 2140m Auto – Silverdivisionen

Kanske inte är så enkelt som vi trodde vid första anblicken.

Första tanken var att omgången skulle kunna inledas av en klassisk ”Spets och Slut” via 1 Dominic Wibb men ju längre veckan gått desto mer har jag börjat vackla.
Det tog ett par år att hitta rätt med den här hästen och det är smått otroligt att han som 7-åring gör sitt livs bästa säsong och springer in över 650k vilket är hälften av livets totala prissumma (1,3 milj.). Snacka om att bitarna föll på plats under 2023!
Efter det att han skrällvann på Åby i mitten på augusti så har han faktiskt bara missat pallen vid ett tillfälle och det är inga lunchlopp han startat i – alla förutom ett har haft ett förstapris på mellan 125-220k kr.
Pallplats i all ära – men det ger oss inga 7 rätt på V75 och det stör mig lite att han bara segrat en gång (6 starter) sedan dess – det skaver rätt duktigt faktiskt.
– Som sagt, allt talar för att det är spets som gäller då Kolgjinis inte gjort sig kända för att bara släppa en ledarposition direkt och här går jag nog emot strömmen då jag hävdar att Dominic skulle gynnas av ett rygglopp – för visst är han väl som allra bäst när han får smyga med och spurta till slut…?
– När detta skrevs under torsdagen så låg han fortfarande överst i ranken – men vid publicering så är det bakspår jag riktar blicken mot…

11 Hipster AM fastnade i rygg på Corazon De B. senast, ni vet den där kvällen då han var sådär ohyggligt bra på Solvalla, men jag undrar om han inte varit med och på allvar gjort upp om segern vid fritt spelrum.
– Tror han kan bli farlig över upploppet om tempot hålls uppe, även om Jorma kanske inte är som allra bäst från positioner bak i kön.

10 Game Brodde trodde jag inte alls på senast, ansåg att han var ruskigt överspelad som andra-/tredjehandsfavorit och i sak så hade jag helt rätt eftersom han aldrig var i närheten av segern – men avslutningen noterades givetvis. Den skedde i skymundan så många missade kanske att det var en av dagens allra snabbaste. Uppåtform och fördel med JU i jollen nu.

Visst var Rick Ebbinge uppåt på 12 Major Ass senast men att han skulle vara bra och bara plocka ner hela gänget från dödens – näe, det trodde nog inte många, inte ens Rick själv. Till Travronden säger han bl.a.:
” – När han hamnade i dödens senast trodde jag det var kört och bara att ladda för nästa lopp, men han var väldigt bra och jag får säga att jag var chockad över den insatsen.”
– Helt annat utgångsläge nu men med senaste loppet på näthinnan så kan man nog inte räkna bort honom helt.

7 Joe Dalton var lite tunt jobbad inför senast vilket märktes i slutstriden, orken pös ur honom likt en tappad ballong på ett barnkalas. Nu har han däremot lopp i kroppen och till Travronden säger Stefan P P följande:
”- Han blev behandlad efter näst senaste starten där han tappade travet i sista sväng. Jag hann sedan inte riktigt få honom helt i form till förra loppet också dels på grund av vädret som var och även om han tränade på så gick det inte riktigt att träna som vanligt. Därför orkade han inte stå emot en duktig vinnare till slut. Han känns fin efter det och har tränat på även om det inte riktigt gått att köra de tider som jag vill. I måndags gick han ett fullt rakbanejobb och var fin så jag tror han ska vara nära toppformen nu och i bättre form än senast.”

Smällkaramellen:
8 Red Mile Brodde.

 

V75-2 2140m Auto – Klass 2

Kommer vi fängslas av Nurmos jätte?

Att starta från bakspår över kort distans är aldrig enkelt, speciellt inte på V75, och definitivt inte om man är stor som en älg men 6 Mellby Jail var duktig i senaste framträdandet då han trots allt detta lyckades knipa tredjeplatsen.
Gången innan fick han se sig slagen av en för dagen helt omöjlig Jimbaran Zon som vann trots både tillägg och galopp. Nurmos springare är och kommer förbli loppets storfavorit och jag var länge inne på att gardera denna avd. brett men ju mer jag tittar desto mer landar jag i att det kanske är så enkelt:

3 Patricia Bo blixtrar till spets för att kort där efter släppa till Jorma och ingen kan väl ånga på i ledningen som han? Tempo, men inte för högt utan sådär lagom, nästintill retsamt där övriga ekipage aldrig riktigt kommer in i loppet – ja, ni vet vad jag menar.
– Litet frågetecken gällande långresan, samtliga starter har nämligen skett på antingen Solvalla eller Lindesberg.

Men i Klass 2 kan allt hända och blir det istället lite för tuff körning så är jag väldigt nyfiken på vad 9 Kingsman samt 10 Vancouver High kan göra. Båda två kommer från galoppmisslyckanden, den ena hann inte mer än att höra startkommandot ”Kör!” innan han slagit krokben på sig själv medan den andra högst sannolikt galopperade bort en V75-vinst mitt på upploppet. Dubbla revanschsug.
Även 11 Nunchaku är spännande även om han nu stöter på mycket tuffare motstånd. Det var en härlig attack vi fick se när Rosleff växlade upp och styrde på sista 800m senast. Kolla lopparkivet om ni har möjlighet.

En hel del drag på 4 Ett Under och visst var han duktig efter att ha vandrat sista varvet i dödens senast – men det går inte riktigt att jämföra en Spårtrappa (dessutom Lärlingslopp) med V75.
– Läget är smaskigt däremot, ett av de bättre startspåren han haft, kanske t.o.m. det allra bästa denna höst/vinter och han är under utveckling. Stark.

Småspel:
Om man tror att 6 Mellby Jail kommer till spets och och bara vinner detta så skulle man kanske kunna spela en Komb/Tvilling med startkatapulten och vinnarhålshästen 3 Patricia Bo?
Ja, det är ett långskott men visst fasen har storskrällar smugit med i draget förr och tagit en nästintill ”oförtjänt bra placering”. Står just nu i x30.
– Platsen kan kanske ge skapligt den med, just nu x3,5 så denna håller vi koll på.

 

V75-3 1640m Auto – Klass 1

Många fina hästar som dessutom kommer från finfina prestationer – men distansen?!

Nu har de verkligen lyckats stöka till det för oss, eller ja iaf mig. Jag tänkte rätt omgående:
”- Jaha, se där ja – lottningen blev optimal och allt är nu som upplagt för Kolgjinis stökiga Ready Cash-son. Grattis i förskott, Adrian!”
– Sen uppmärksammade jag distansen och tog tillbaka mitt grattis.

2 Swish The Cash (samt 7 Luca Barosso) över kort distans känns liksom inte helt rätt och optimalt?
”Swishen” spetsar inte initialt så han varken har den explosiviteten eller stabiliteten – man vågar nog inte ladda va det går då risken för galopp alltid finns där även om han sköter sig allt oftare och oftare.
Har även tenderat att bli alldeles för het och därmed också förstört för sig själv vid ett par tillfällen så jag antar att det finns en viss förhoppning om att stallkamraten 4 Warrior’s Tale lyckas ta sig till spets inledningsvis för att sedan släppa till Adrian.
– Frågan är om han är först fram att ställa frågan? Finns nog flera aspiranter.

Swish The Cash är stark och kan säkert vinna detta från dödens men.. Jag har lite svårt att sätta ord på exakt vad det är som inte känns helt rätt (utöver distansen) men jag måste våga lita på min magkänsla. Är verkligen inte helt övertygad om att han bara vinner vinner detta.
I skrivande stund har jag streckat i princip alla framspårshästar för jag har än så länge inte fått riktigt grepp om detta lopp.

 

V75-4 2140m Volt – Diamantstoet

Hon var solklar i min bok i senaste framträdandet och dunderspikades med framgång.

Jag syftar givetvis på 15 Safira Diablo som då startade från allra sämsta läget bakom bilen (12) men det var ändå inget snack om saken – trots ytterligare ett lopp i dödens så var hon bara bäst – vann med hela 5 längder.
Denna gång är jag inte riktigt lika säker då förutsättningarna ser helt annorlunda ut:
Har 20m tillägg att ta in, tvingas växla ner till vanlig vagn plus att springspåret inte är riktigt lika hett som det brukar eftersom det är springband. Det kan bli vingel och frågan är var hon hamnar?
– Om jag ska gissa? Ja, då sitter hon väl i dödens efter ett tag för det verkar ju inte bekomma henne överhuvudtaget och kanske är det så enkelt att hon bara kliver runt detta halvtama gäng.
(Gynnsamt med två strykningar på volten, de är nu endast fyra stycken på tillägg – färre att runda.)

3 She’s She är lite svår för mig att sätta in i loppet då hon varit långtidsskadad och således inte gjort mer än två ynka starter under 2023:
En femteplats i april och en andraplats i comebacken i mitten på december – och jag tog verkligen till mig av det jag såg senast.
Fick känslan av att detta är en rätt fin tävlingshäst och jag gillade inte bara själva typen av häst utan också inställningen hon visade upp – ville verkligen inte ge sig från ledningen men den långa frånvaron och avsaknaden av lopp (indirekt de snabba muskelfibrerna) gjorde föga förvånande att orken tröt och hon fick nöja sig med silvermedaljen bakom fina Dear Wise As.
– Jag grävde sedan vidare i arkivet och insåg att hon startat i Breeders Course-lopp som treåring (2022) och det bekräftade min ovan nämnda känsla, här finns det kapacitet.
– Hon fick förövrigt med sig ett fjärdepris hem, loppets vinnare hette Stens Retention och där bakom hittade jag ingen mindre än just Safira Diablo.
Noterbart: Då startade de från samma tilläggsvolt – nu har She’s She 20m försprång – och det där berömda loppet i kroppen…
– Om procenten står sig så är detta ett rätt roligt lås – 33% resp. 6%.

De på förhand streckade hästarna är också de som ska markeras först vid bredare gardering. Utan inbördes ordning:
2 Xia Lloyd, 6 Ximena, 10 Cascabella samt 14 Power Vacation.
– En helgardering är aldrig fel i dessa lopp, men det vet ni redan vid det här laget.
Även om det är toppbetyg på både form och inställning hos favoriten så behöver man aldrig skämmas om man önskar (hel)gardera ett Diamanstoförsök – klassen har ju långt ifrån alltid logiska vinnare.

Övervägde att radera nedanstående stycke innan publicering men eftersom jag redan gjort grovjobbet och lagt ner tiden så fick det vara kvar.
Jag menar – vet ni hur lång tid det tar att skriva med pekfingervalsen?
Den när man blippar för glatta livet men tvingas stanna upp då och då för att läsa igenom stycket man just skrivit (kan givetvis inte släppa tangentbordet med blicken under själva skrivandet) och först då upptäcka ATT MAN SKRIVIT MED CAPS LOCK OCH MÅSTE GÖRA OM ALLT?

Nåväl, här kommer loppets längsta långskott:

7 Champlane Wania står hårt inne på pengarna och väntar fortfarande på karriärens första viktoria och det finns kanske ingen direkt logisk anledning att på allvar tro att hon tar hem detta – förutom det att hon nu gör andra starten för sin nya tränare Jerry Riordan.
– I första framträdandet startgalopperade hon och fortsatte sedan att schabbla med stilen, vilket jag inte sett henne göra innan, men jag antar att man testade lite ny balans och utrustning som bevisligen inte gav önskat resultat.
Skulle bli mycket förvånad om man inte skruvat vidare på detaljerna under veckan som gått och jag förväntar mig en förbättrad prestation samt aktion.
– Man ska liksom inte skoja bort effekten av regibyte, speciellt inte när hästen i fråga är streckad till 0,9%. Det är ju faktiskt en Nuncio-märr som trots allt kommit på plats i hela 64% av livets alla starter (näst högst i fältet).
– Tycker man att detta låter lika spännande som knäppt så visar det fasta Platsspelet x10ggr.

 

V75-5 2140m Auto – Gulddivisionen

Räcker det med ett lopp i kroppen? Ja, i denna konkurrens så tror jag faktiskt det.

Med bra fart över mål så landade sluttiden på 12,4aM, då hade hästen inte tävlat på 1,5år eftersom han tyvärr drabbades av en hovbensfraktur efter Derbyt 2022 – och ja, jag pratar givetvis om 8 Lulius Boko.
– Jämförde sluttiden från comebackloppet med övriga startandes prestationer och ingen har ens varit i närheten av den på bra länge med skor på.
Han är troligtvis en bit från toppformen men jag tror inte att den är ett måste för att klå detta gäng då grundkunnandet är så extremt stort. Vinner detta från alla positioner.
På Nurmos låter det som om enda minuset är läget och visst spår 8 är ju aldrig roligt – men å andra sidan så vann han med en häst från bricka 12 i onsdags och då lät snacket likadant.

Jag var lite för het på gröten när det kom till 4 Edibear här senast och streckade honom på nästan alla system, trots att det var comeback för motståndet kändes så himla svalt, men det blev en passiv resa i tredje in och därifrån fick de aldrig se dagens ljus.
– Där gick man alltså bet men så är det ibland, jag älskar ju dessutom att vara först på bollen när det kommer till de bästa skrällkaramellerna och alla chansningar kan ju omöjligt gå hem.
Men det blev en bra comeback där han såg ut att gå i mål med lite krafter sparade – vilket istället bådar gott inför denna start. Ett kul streck till 3% om man garderar favoriten.
(Påminner om att Edibear vann sitt Uttagningslopp till Derbyt och faktiskt slutade trea i finalen – endast slagen av Francesco Zet och Lulius Boko…)

5 Sweetman segrade i ovan nämnda comebacklopp efter att ha nått sin favoritposition ledningen – men mer än så var det inte, är långt ifrån imponerad.
2 Crack Atout, som dessutom vandrade i dödens hela loppet, knappade in meter för meter över upploppet och det var preciiis att Sweetman lyckades hålla undan, segermarginalen blev inte mer än ett huvud.
– Hörs rätt tydligt vem som var hästen i loppet va?

Är lite svag för 7 Four Guys Dream som ni vet men man kan inte bara spela med hjärtat när det kommer till trav. Han var nedsatt i senaste starten och det visade sig att han drogs med en förkylning.
Efter lite vila så verkar allt väl igen men det är alltid svårt att veta om och isf hur mycket form som tappats dessa veckor men Håkan skulle ju aldrig anmäla till start om han inte var nöjd med det han kände i jobben på hemmaplan.
– Kikade lite snabbt i resultatraden och FGD har presterat bra direkt efter frånvaro förut. Skor är däremot ett litet minus.

Blev lite förvånad när jag såg 9 Aetos Kronos i startlistan, jag hade fått för mig att han skulle göra någon start till men då i Frankrike innan karriären avslutades? Kanske är detta ett led i matchningen dit?
– Oavsett vad som komma skall i framtiden så är det lördagens start och vinstchans som ska bedömas och spontant så känns det väl sisådär.
Vi har inte sett honom på tävlingsovalen sedan i slutet av september och att han ska vinna direkt i comebacken, med skorna på, känns rätt långsökt.
– Han har förresten vunnit ett lopp med pjäxorna på i Sverige. När det var? 2018-11-13.

 

V75-6 2640m Volt – Bronsdivisionen

Startmetoden gör mig galen och ställer till det i badkarskörningen.

Jag har svårt att få grepp om hästarna i detta lopp också och då menar jag givetvis kusarna bakom de två mest streckade, de som också startar med högst segerchans.
– Hittar liksom både minus och frågetecken på de flesta ekipagen – förhandsfavoriterna inkluderat.

Var lite för hård mot 8 Winner Brodde senast, eller ja det var väl mera kusken och utgångsläget jag klankade ner på, och det kostade mig dyrt. Peter U löste uppgiften genom att köra fram till dödens varvet kvar, kröp sedan ner i rygg på ledande Midnight Special genom hela sista kurvan för att spara krafter men också gjuta lite nytt mod i sin häst.
In på upploppet såg segern nästintill klar ut för ledarhästen men så stannade han av rätt ordentligt 100m kvar från mål (oklart om det var mentalt eller mjölksyran som satte in) och då blev det enkelt att kliva förbi sista biten.
– ”Winner” är återigen streckfavorit vilket jag ännu en gång ifrågasätter (även om kuskbytet förstärker) men nu är det voltstart som gäller och han startar från ett ”stängt spår”.
När startsignalen går så har han 1 Lucifer Boko precis framför sig och direkt utanför en drös med hästar som sannolikt söker sig nedåt i banan relativt omgående och då kan det bli svårt att ta sig ut. Behöver lite flyt men om det löser det sig ses han givetvis med bra chans.

Men:
Han tvingas nu gå med vanlig sulky istället för AM och stallet menar att det inte har någon större betydelse – men jag hävdar att han faktiskt gjort sina bästa lopp i jänkarvagnen.
– Även startmetoden är ovan: I början av tävlingskarriären gjordes tre starter med voltstart, därefter har det blivit 26 starter med autostart.

Utfall voltstartsloppen:
1) Spetsade från spår 5 i debuten.
2) Spår 4 på den bakre startvolten (bricka 11) – lyckades klämma sig emellan framförvarande hästar när dessa vinglande och bröt ut någon meter i banan, ur första sväng så satt han redan i ledningen.
3) Galopp från spår 3 – satte inte en fot rätt. Disk.
Såg lite hetsigare och stökigare ut jämfört med starterna innan, kanske att han tänt till och lärt sig vad detta går ut på och blev för ivrig…? Spår 3 är ju annars ett bättre spår än de två han hade innan. Hm.
– Efter detta gjordes inga fler voltstartsförsök.

[Kom igen nu Helena – nästa häst!]

Fina, fina 10 Here’s Johnny Sox! ”Tack för senast!”
– Många av er minns nog inte bara själva loppet i sig, jag tror nämligen att det fanns ett par riktigt nervösa själar runt om i landet som höll lite extra hårt i någon av mina andelar inför Avd. 6 och 7 på Annandag Jul – och visst blev det ett härligt litet kalas!
– Fyra av mina system gick med nettolus och jag fick agera lite Tomtenissa för jag delade nämligen ut närmare en halv miljon kronor…!
– Allra starkast lös ”Helenas Supreme” som via sin fullpott landade på fina 137.000kr vilket tio glada andelsköpare fick dela på. Ho-ho!
De största och viktigaste nycklarna hittades i de två avslutande avdelningarna och där hade jag givetvis också valt att chansspika:
Here’s Johnny Sox samt Chitchat (andra- samt tredjehandsfav.).
Euforin visste inga gränser när inte bara en utan BÅDA satt som en smäck! Helt fantastiskt att minnas tillbaka lite – men det är inte därför vi är här.

Ett nytt lopp står för dörren och förutsättningarna ser lite annorlunda ut denna gång:
– Annan startmetod, vanlig vagn, tuffare klass och nygammal kusk (som ännu inte segrat tillsammans med Johnny) – men jag placerar honom ändå överst i ranken.
Det går liksom inte att blunda för varken formen, det bättre startspåret samt rutinen och erfarenheten gällande startmetoden. Med de rätta ryggarna kan nog ingen stå emot honom över upploppet – han har ju liksom över 200m på sig.
– Är dessutom van att tävla med skor. Ett litet minus även för hans del gällande sulkyn – de två senaste segrarna har nämligen tagits med jänkarvagnen.

Det är stökigt och svårt med hästarna där bakom, om jag garderar så tar jag nog nästintill alla även om jag har lite svårt att se 12:an gå segrande ur detta. Det är faktiskt startmetoden som stökar till det allra mest för mig.

 

V75-7 2140m Auto – Diamantstoet – Spårtrappa

Spårtrappa där tre sticker ut – främst de två med bakspår.

8 Lady Beluga är den sannolika ledarhästen och de ses ju alltid med vinstchans – men vettetusan om hon orkar stå emot bakspårshästarna när de kommer flygandes över det långa upploppet?
Finns också en viss risk att någon av de invändiga lyckas hålla upp ledningen och dessutom svarar ut henne, då hamnar hon kanske i dödens och den mentala styrkan vettetusan om hon har? I värsta fall kan hon tvingas backa sig sist också, alltid stökigt med spår 8 som sagt.
– Är väl medveten om att hon vann senast men vad tycker vi om intrycket egentligen? Övertygade hon? Nä, exakt. Det var nog tur för henne att det inte fanns någon Heroine D eller Betting Pacer i det startfältet…

10 Heroine Darling var MYCKET bättre än förväntat på Nyårsafton, då hade hon inte startat på 4 månader och dessutom varit skadad, så det var rätt ovisst gällande formen.
– Men herrejösses – hon var minst sagt ruggig från dödens, endast slagen med en nos [mule] av formtoppade Marabou Brodda som förövrigt gavs en mycket behagligare resa i rygg på hjältinnan.
– Om hon var så bra i comebacken, hur bra kommer hon då vara på lördag med lopp i kroppen? Mycket spelvärt spikförslag till 25%.

11 Betting Pacer nådde helt nya nivåer efter att Björn Goop fått ta över träningen. Vem trodde på allvar att denna lilla krake skulle slå banrekord (Tingsryd)?!
– Många singlade henne senast i tron om att hon kanske skulle kunna ta sig till ledningen från spår 4 men invändige (2) Dear Friend hann preciiis sticka ena hoven emellan och då tog BG istället upp Pacer för att backa ner i banan – men på något vänster lyckades de med konstycket att hamna i fjärde invändigt – i ett startfält som inte bestod av fler än åtta hästar(?!).
Mycket märklig upplösning och segern var hon givetvis aldrig i närheten av även om avslutningen var sylvass.
– Då var hon ute i Stoeliten och härjade på lördag väntar en Spårtrappa – skaplig klasskillnad va?
När hela tävlingsdagen är avslutad så kan det mycket väl vara så att hon är den som står för dagens snabbaste avslutning, hur långt den sen räcker? Jag blir iaf ytterst förvånad om hon är sämre än 3:a.

Önskar man strecka vidare så lyfter jag 2 Primadonna Tile samt 12 Deborah S.H..6 Sommerbrise såg ut att gå i mål med väldigt mycket sparat senast.
7 Olga Utca vinner snart igen.

 

 

Med detta sagt så önskar jag ett stort lycka till!
Mvh, Helena

Till lagets andelar!