Skribent: Helena Holm
Publicerad: 17/11 2023 kl 20:16

V75 Eskilstuna 18/11 – Jackpot och BC-finaler!

Goddagens, kära Trav-fantaster! 

För er som missat så är det här, på TravTillsammans, som jag nu håller till efter mitt uppskattade sommarvikariat på Travcash.
– Inför varje ordinarie V75-omgång (i regel lördagar) så kommer även jag att skriva en hel analys, den kommer att publiceras här på TravTillsammans.se och laddas upp under fredagen. En direktlänk till analysen kommer delas i Facebook-gruppen Andelsspel med Travcash och i kommentarstråden kommer jag, precis som i somras, försöka vara behjälplig och svara på era frågor så gott det går.

Missa inte att gå med i vårt andelslag om du hellre ser att någon av oss spelläggare står för grovjobbet – bara att rygga din favorit och sen hålla tummen, vi löser resten!

Gå med i andelslaget!

Vilken fin höst jag haft på spelet – knappt jag tror att det är sant. Ni som följer mig och mina andelar vet säkert redan detta men det har väl blivit kring 4,5 miljoner sept-okt. Galet roligt och otroligt men nu jagar vi nya vinster!

Helt sjukt att jag inte satte 7:an i lördags, jag hade så rätt i så mycket och fick t.o.m. med Eld Tekno (0,97%) på flera system – utan att helgardera – men näe.
Jag spikade givetvis Great Skills, vilket inte är något att skryta med, men jag hade även helt rätt då jag schasade både Jikininki och Chimi för att istället spika Sparky’s Dream (vilket också var grundtanken även innan strykningen på förhandsfavoriten) och Perkins – och alla tre satt som en smäck! Vad jag gjorde för fel? Gick alldeles för kort i Avd. 1 – trodde inte alls på 4 L.A. Boko, så pass att han ratades på allt. Jag behöver nog inte förklara min besvikelse och ågren över detta men där brände man ett gäng fullpottar.

Men nu är det dags att sluta älta och tro mig när jag nu säger att om jag någon gång sagt att jag är revanschsugen så är de tillfällena ingenting i jämförelse med vad jag är denna vecka. Glädjande nog ges ny chans att skrapa rent hela JACKPOT-skålen – och det är precis vad jag tänker göra! Nu kör vi!

 

V75-1 1640m Auto – Gulddivisionen

Här blir det nog en startrusning utan dess like och lukten av bränt gummi kommer sprida sig över Eskilstuna Kommun.

Den förmodade plattan-i-botten-körningen kommer leda till att alla de hästar som inte kan, eller vill, vara med i spetskörningen och den initiala kampen om de bästa positionerna i fältet ändå bjuds in i segerstriden i slutändan. Mjölksyran kommer göra sitt och det blir nog ett par många stumma ben sista biten.

Herregud va jag jagat och jagat 6 Dats So Cool, ända sen han kom hem från Frankrike i våras faktiskt och det var nära att jag gav upp men så i den 10:e starten på hemmaplan så small han till och allt var genast förlåtet. En streckprocent på ynka 1,12% och ett vinnarodds på finfina 32ggr gjorde inte bara mig utan också ett gäng andelsköpare väldigt glada.
– Det oddset, eller den procenten, får vi inte på lördag men vi får iaf se honom med MAD igen och känslan är att det är lite enklare motstånd den här gången om man jämför med de två senaste starterna. Med klaff och tempo där framme så är han en av de hetaste segeraspiranterna och glädjande nog ser han inte ut att bli mer än tredje- eller fjärdehandsfavorit.

10 Phoenix Photo’s säsong är som sagt nu och visst blev han tvåa i lördags som jag skrev i mina tips och Komben satt som en smäck! De två senaste starterna har faktiskt resulterat i lika många andraplatser, endast slagen av Sveriges Bästa Sto Great Skills och pånyttfödde Indy Rock (ny regi: Daniel Redén).
Bakspår över kort distans brukar få en att rygga undan undan per automatik men återigen – även han kommer bjudas in vid fart på tillställningen.
Rätt ovan distansen däremot, har endast gjort fyra sprintstarter och vann faktiskt en av dessa.
– Hur det gick till? Jo, han startade från bakspår (9) förra vintern och kördes avvaktade från start, då han ändå inte är vidare snabb ut, medan ett par andra hästar trycktes av ordentligt och första halvvarvet öppnades på 1.08,5 (Silverdivisionen). Han styrdes sen på varvet kvar och trots tredjespår resterande delen av loppet så var han starkast till slut, plockade ner startrusarna och stod även emot raketspurtaren Eddie West som smugit med i hans rygg hela loppet – vilken skalle!

1 Comes With Age ifrågasattes kraftigt inför senaste starten på Eskilstuna (16/9). Han hade då, precis som nu, lottats till spår 1 bakom bilen och nästan ingen trodde att han skulle lyckas med bedriften att svara ut 2 Iceland Falls (som också var favorit och mångas spik).
Tror att många snöade in på detaljen om att det innersta spåret på Sundbyholm är ett av de sämre i landet, vilket det också är, och sen fastnade man där – men det är verkligen inte omöjligt att spetsa från Eskilstunas innersniff – det krävs däremot en undantagshäst (i brist på annat ordval) när det kommer till accelerationen och startsnabbheten.
– Anledningen till att jag skriver denna analys varje vecka är för att försöka hjälpa och förhoppnings guida mina läsare till sju rätt,  därför tog jag mig tiden att gräva ordentligt i arkiven och därefter inte bara delge min åsikt i det hela – utan också bistå med korrekt information. Jag citerar därför mig själv och det jag då skrev i analysen:

”Tre gånger tidigare har Comes with Age startat från spår 1 bakom bilen på Sundbyholms travoval och VARJE gång har han hållit upp ledningen.
Vid två av tillfällena utan några som helst konstigheter, det var verkligen inget snack om saken.

Vid tredje tillfället så var han inte korrekt ansluten bakom bilen och tappade således någon längd på de startsnabba hästarna från spår 3-4 när bilen accelererade men han lyckades ÄNDÅ försvara innerspåret och hålla upp ledningen in i första sväng – fram tills det att ekipaget utvändigt klippte frambenen på honom då och så var den dagen förstörd.
– Har spolat tillbaka och sett om sekvensen flera gånger och jag tror att det var hästen själv som bröt ner i kurvan, alltså inte kusken – även om han givetvis bestraffades med en fin böteslapp för ”Snäv körning” efter loppet. Rätt ska vara rätt.
Dessa starter skedde under 2021 (2ggr) samt 2022 (1ggr) och han har ju varken blivit långsammare eller sämre under 2023 direkt…
’Comes’ är verkligen i toppslag för dagen och från ledningen travar han inte helt omöjligt en ny 09-tid och då ska de andra vara riktigt bra om de ska plocka ned honom från utvändigt.”

Nu har vi facit:
Det var nästan skrattretande.  Han höll inte bara ut favoriten utan också startkatapulter som Bravo Sabotage, Laradja Vrijthout och Dear Friend som alla startade från de ”bästa spåren” 4, 5 och 6 men galopperade dessvärre i ledningen när de kom in på upploppet och därmed kan vi nu skriva om underrubriken:
”Fyra gånger tidigare har Comes with Age startat från spår 1 bakom bilen på Sundbyholms travoval och VARJE gång har han hållit upp ledningen.”

Med detta sagt så tror jag att han kan hålla upp ledningen även denna gång – frågan är om man vill? Formen är nog inte som den var i somras och han kommer med tre galopper på de fem senaste starterna.
I Travronden läser jag mig bl.a. till detta:
”Örjan sa efter senast att han inte skulle kört på honom när det gick så fort som det gick. Det var också lite trångt när han galopperade och han är som sagt känslig av sig. Han kändes dunderfin i övrigt och jag både hoppas och tror att det ska fungera på lördag. Hästen är i alla fall i full form och får han bara en bra resa samt sköter sig gör han inte bort sig.”
– Så kanske kan vi ändå klassa senaste galoppen som ett olycksfall i arbetet? Han startade då från bakspår vilket, vilket vi påförhand visste var ett minus, och han tvingades dessutom tävla med skor. På lördag är förutsättningarna helt annorlunda – drömläge bakom bilen och om vädret tillåter så blir det den optimala balansen barfota igen.
– Han har dock bränt mig alldeles för många gånger med sina knasiga galopper för att jag nu ska lita på honom, travar han så tar han nog ledningen som sagt men flera faktorer gör att jag inte rankar honom först denna gång.
Man ska heller inte glömma att han startar i Gulddivisionen nu, även om inte motståndet är det allra blodigaste.

Motståndet är bra mycket tuffare nu men 2 Dark Roadster kommer med absolut toppform och går från alla olika positioner. Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om han gick vinnande ur detta på lördag.

Om 1 CWA startgalopperar så sitter antingen Ida R med 2 ”Roadster” eller 3 Chapuy i spets. Åkes springare hade inte startat på fem månader inför senast och även om många av oss kanske tyckte att det var en rätt blek insats i sig så låter det bra från stallet och man verkar nöjd över att han nu har ett lopp i kroppen. Han är snabb från start och det kommer säkert att laddas men han tar sig inte förbi Comes With Age, förutsatt att denne travar alltså.

Jag skulle runda av denna avdelning genom att skriva en enkel liten rad om loppets mest bortglömda häst, men det spårade givetvis:

Många har jagat och t.o.m. chansspikat 5 Barbro Kronos på slutet men nu verkar man inte ens vilja ta i henne med tång? Ett klassiskt fenomen om hästen inte levererar, alltså inte vinner, då åker den snabbt i soporna – oavsett anledning.
– För tre starter sedan var hon trea i självaste SM, hon avslutade mycket fint och vägrade släppa någon förbi sig över upploppet, inte ens en spurtande Brother Bill. Loppet vanns av Power och i det slagna fältet fanns hästar som Aetos Kronos samt Hail Mary, som förvisso var nedsatt den dagen, men det säger en hel del om konkurrensen hon startade i.
– Näst senast hamnade hon tredje invändigt och fick inte fritt förrän 100m kvar. Såg fin ut och hade en hel del krafter kvar och hade man inte behövt flytta henne 4-5 spår(!) utan erbjudits en mer tursam lucka längre ner så hade hon nog avslutat rejält – nu tappades för mycket fart i sidoförflyttningen precis innan mål.
Loppet vanns för övrigt av Dear Friend och bakom henne hittar vi bl.a. Zeudi AMG, Felicia Zet, Imhatra AM och Glamorous Rain… Stoeliten.
– Allra senast gick hon ut i ett långlopp i Örebro, på en regnig och blöt bana som nu markerats med ett N i programmet (Något tung bana). Fick dessvärre en omöjlig resa och tvingades dra tåget i tredjespår hela sista varvet men vägrade trots detta (och återigen) att släppa någon förbi sig över upploppet – höll starkt (12,4/1000).
Hon var då spelad till andrahandsfavorit på både Vinnar- och Streckspelet (V75), mycket mer betrodd än t.ex. Sayonara som vi såg showa i lördags.

För även om hon startar i Gulddivisionen på lördag så möter hon i princip bara ett gäng ”bättre Silver-hästar”(?) samt en och annan krigare som nog passerat sitt Bäst-före-datum men ändå visar strecken inte mer än 2,5%.

 

V75-2 2140m Auto – Breeders Crown, Treåriga H/V, Final

En frisk Kriterievinnare bränner inte detta.

3 Boscha Diablo skickades till spets i försöket och där blev han också kvar hela vägen in i mål, såg fin ut och det var helt klart en bra insats han stod för. Han är den troliga ledaren även denna gång men man ska nog vara försiktig om man tror om att historien upprepar sig i finalen. Det är nog lätt hänt att man övervärderar hans insats och därmed också undervärderar Nurmos Kriterievinnare, tillika Calgary Games lillebror…

… för 5 Fame and Glory fick mycket riktigt vandra utanför ovan nämnda kuse och kom i mål som tvåa men man ska inte glömma att han var långt ifrån toppad, det var tränaren tydlig med. BG gav honom en lugn dödens och gjorde inget ordentligt försök att utmana om varken ledning eller seger när positionerna väl var intagna. Här slösas inte på krafter i onödan.
Att han dessutom tävlade med pjäxorna på, i ett så viktigt lopp, visar att man är rätt confident i vart man har honom; han varken behövde eller skulle vara som bäst då, det skulle han vara i finalen – på lördag.
Nurmos och Goop vet precis vad de gör, det vill jag lova.
– Som inte detta vore nog så visade det sig även att F&G var sjuk, han blåste (flåsade) onormalt mycket efteråt och det tog lång tid innan han återhämtade sig, en veterinär kunde senare konstatera att han var svullen i halsen.
Med tanke på detta så måste man nästan säga att han stod för en riktig topprestation och avståndet till vinnaren borde kanske ha varit större – om han varit en vanlig häst vill säga…
(Förtydligande: Svullen hals är inget man märker av innan – då hade han givetvis inte startat.)

Bakom dessa två så är det 1 Holcombe Zet (som med tur kanske kan få rygg på ledaren) samt Nurmos andra bidrag 9 Nouri Di Quattro som bör streckas. Om man tror att den klassiska ”När två träter..” är ett faktum här vill säga.

 

V75-3 3140m Volt – Stayerlopp

Man måste kunna erkänna sin brister och stayerlopp är inte min starkaste sida – jag kommer nog gardera rätt brett, om jag inte lutar mig mot Formel 1-bilen då…

Riktigt bra för klassen är 2 Rendez Vouz som också verkar bli lite av veckans drag, vilket jag till viss del kan förstå. Han har visat sig vara björnstark och helt oöm för positioner och visst känns det väl ändå som att ”ju längre distans – desto bättre för Rendez?”
Han var riktigt bra vid segrarna i aug-sept men har inte kammat hem mycket efter det. Det blev fel näst senast; en förstakurva i fjärdespår följdes upp av en långsida i tredjespår innan han äntligen kom ner i dödens strax innan nästa kurva – men därefter tog det stopp och galoppen kom varvet kvar. Såg ut som om han blev lite hetsig av att få en häst på utsidan (Huit rundade) och Erik A fick då väldigt mycket att hålla i och tillslut slog Rendez ihop. Pampigt intryck annars.
– Kom aldrig in i loppet från sitt tråkiga utgångsläge gången efter och om jag tillåts vara lite kritisk så såg han inte helt klockren ut heller. Antar att man gått igenom hästen efteråt och att allt är i sin ordning eftersom man startar nu igen. Måste givetvis räknas tidigt om formen är som vid segrarna.

Ett andraspår i volten känns kanske inte som det mest optimala däremot då galoppen alltid verkar ligga nära till hands – men en start har gjorts från spår 2 och då höll han sig glädjande nog i skinnet. Har däremot galopperat i hälften av livets alla starter och det verkar kunna ske precis när som helst under loppet.
[Uppdatering: Han har åtgärdats och fräschats upp efter senast, de har däremot inte haft optimala träningsförhållanden då banorna ”regnat bort” på hemmaplan men man skulle försöka få till ett banjobb på Vaggeryds travbana under tisdagen. Har försökt hitta nyare info, om själva snabbjobbet, dock utan framgång.]

11 Global Collection måste nog streckas då hon aldrig varit bättre. De fem senaste starterna har resulterat i två vinster, lika många andraplatser och en tredjeplats – och det är inga breddlopp hon varit ute i direkt. Hon trivs med Mats Djuse och fem av livets nio segrar har tagits tillsammans med honom. Hon går från alla positioner men sannolikt blir det spurten hon får använda sig av denna gång. Debuterar över den aktuella distansen på lördag men har gjort sex starter över 2640/2660m, tre av dessa har resulterat i seger.

10 Grappa Boy streckas nästan per automatik eftersom han kommer från Stall Christoffer Eriksson som vunnit med i princip ”allt” de startat senaste veckan. Han har ett fint år bakom sig och har redan nu slagit förra årets rekord (intjänade pengar) utan att egentligen ha varit som bäst och löpt upp till sin fulla kapacitet, stallet meddelar att det var först för några veckor sedan som allt släppte. Detta innebär alltså att han inte testat den längre distansen efter att han ”släppt till”, fyra starter har annars resulterat i två andraplatser och två fjärdeplatser.
Satt fast med mycket krafter sparat senast och fick nu ett bra utgångsläge med springspår på 20m-fållan, öppnar mer än okej i voltstart och borde således hitta en bra position direkt. Med rätt lopp avslutar han alltid bra och då är han med där framme.

12 Power Doc var duktig senast, startade i samma lopp som tidigare nämnda Barbro Kronos (avd. 1) den där regniga dagen i Örebro. Han fastnade då i rygg på ledaren och gick bra tillslut, men det gick lite för fort för att han på allvar skulle kunnat utmana om segern. Åke L meddelar att formen är fin och att allt varit väl efter loppet.
Jag noterade att Power Doc segrade i ett stayerlopp i maj – motståndet var däremot inte i närheten av det han nu stöter på.
– Många att runda nu och han är väl en typisk outsider, kusken får se till att inte fastna för länge i kön bara för som jag nämnt tidigare så tycker jag att Åke köra lite väl passivt och tar lite märkliga och otaktiska beslut i loppen – detta trots att han har mycket häst att åka med.

Vi hade inte sett skymten av 15 Ferrari Sisu sedan slutet på juli men så dök han plötsligt upp i ett lopp utanför V86 den 1/11. Inget lopp som går till historien då han blev rätt vass utanpå ledaren, förmodligen pga. det helstängda huvudlaget, och han dalade till slut igenom det lilla fältet och blev inte mer än fyra. Dock fullt förståeligt att han blev trött och Conrad verkade iaf helnöjd efteråt, ett rejält lopp i kroppen var precis vad som behövdes och de efterföljande träningsrapporterna har varit väldigt goda – han kommer med all säkerhet vara mycket bättre i nästa start.
Ferrarin har en etta högst upp i resultatraden och siktet är inställt mot Sylvesterloppet så en framskjuten placering på lördag är nästan ett måste för att han ens ska lyckas komma med där..
– Tillägg är dock alltid tillägg och 60m är ingen lek, det får inte strula för mycket på vägen för upploppet är nog i det kortaste laget om man fortfarande har tiotalet hästar att runda när man kommer ur slutkurvan…

5 Final Whistle gjorde comeback i slutet på oktober efter 3 månaders tävlingsvila. Han skickades fram till dödens varvet kvar och såg ut att gå mot segern men krafterna tröt sista 50m samtidigt som en smygkörd konkurrent kom flygandes längst ut i banan. Målfotoslagen. Duktig.
– Detta är ett långskott jag vet, men det här är en speedig herre som ser ut att gå lite under radarn hos spelarkåren. Kommer smygas med invändigt och med lucka i tid så kan han ställa till det för många. Jag menar, han har gjort tre starter över den aktuella distansen och vunnit två av dessa… 1,8%.

1 Mercenary kom aldrig till i lördags efter att han hamnat väl långt bak i fältet, tränare och kusk JW var dock nöjd med hur han kändes och man startar nu vecka-vecka efter 2,5 mån tävlingsfrånvaro. Perfekta förutsättningar att nå ledningen här och Jörgen testar nog gärna att köra där om det går, spetsstatistiken visar fina: 7 4-2-0. Debuterar däremot över den långa distansen.

 

V75-4 2140m Auto – Breeders Crown, Fyraåriga Ston, Final

Jag vågar nästan inte räkna bort någon men en trio är nog given på samtliga system.

Jag har velat och velat och kastat om min ranking så många gånger att jag snart är alldeles matt, men när detta publiceras så heter min vinnare 3 O’Mara Zon.
Det var en kraftfull fuxa som styrdes på 700 kvar i försöket och i sin säregna stil, med huvudet åt höger, så plockade hon utan större svårigheter ner 4 Queen Belina från ledningen och man kan inte säga annat än att Daniel W har bra snurr på hela stallet för dagen – men han har självklart ställt iordning och vässat lite extra inför dagar som dessa .
Jag gillar O’Mara, tycker att hon gör bra insatser mest hela tiden och hon har visat att hon kan vinna från alla möjliga positioner men ledningen skulle givetvis föredras eftersom hon rör sig som hon gör. Hennes styrka och inställning kommer komma väl till pass på lördag för det kommer inte bli en promenad i parken, det vill jag lova. En extraväxel i form av rycktussar åker däremot på och det ska bli spännande att se vad det kan göra.

Lilla snärtan 1 Aurelia Express imponerade på oss i semifinalen då hon vann överlägset från ledningen. Här har hon en god chans att hålla upp innersniffen men hon får verkligen inte strula och tappa mark för då sitter 2 Decision Maker där direkt.
Aurelia tillhör toppskiktet i kullen men hon har haft svårt att få till det i de större loppen, trots att hon kvalat in till flera årgångsfinaler. Visst har det varit lite oflyt med löpningsförloppen emellanåt men hon har också vikt ner sig lite väl lätt i slutskedet ett par gånger och statistiken ser därför ut som den gör:
4 starter i lopp med över 800k i förstapris: 0-1-0.
4 starter på V75: 0-1-0.
– Hon var min första tanke och vinnare av denna final så även om hon flyttats ned i ranken så vågar jag nog inte räkna bort henne helt.

2 Decision Maker är Tarzans största segerhopp denna tävlingsdag och med tanke på hur härlig hon såg ut när hon dansade undan i sitt försök så förstår jag att förväntningarna är höga. Riktigt skönt att se hur hela stallet verkar vara tillbaka på banan igen efter en riktigt tung sensommar och höst förövrigt.
Decision streckas tidigt för vid minsta schabbel från invändiga Aurelia så är det som sagt hon som sitter i spets istället och från den positionen är hon obesegrad (3/3) – men hon segerstrider givetvis oavsett.

4 Queen Belina gick rakt ut i BC-försöket efter 2 mån tävlingsvila och kanske var det var just avsaknaden av lopp som gjorde att hon inte kunde hålla undan för spurtande O’Mara Zon.
Det blir lite upprepning av liknande information nu men här gäller givetvis samma sak som för t.ex. Ferrari Sisu; med ett ordentligt lopp innanför västen så har vi nu en mycket bättre prestation att vänta även här, nästan så att hon börjar bli lite av ett ”måste-streck”.
Låt mig förklara:
Här har vi alltså en kraftigt förbättrad prestation att vänta av förra årets BC-vinnare och hon är endast streckad till 6%?
– I normala fall är Queen Belina ”alltid” favorit och mest streckad, låt oss ta hennes fem senaste starter som exempel: 40%, 38%, 34%, 9% och 57%. Vi konstaterar snabbt att hon var favorit i fyra av dessa. Enda undantaget är alltså 9%-aren, då var hon ”bara” andrahandare bakom Joviality (storfavorit: 77%).
– Hade Belina lyckats hålla undan och vinna sitt BC-försök så hade hon troligtvis varit en av de mest spelade i loppet men nu får vi henne alltså till singelprocent – hennes segerchans är bra mycket större än så och därför måste hon nästan klassas som ett fynd.
– Man ska tydligen testa ett open eye-huvudlag också och det blir i så fall för allra första gången, Jörgen W är förmodligen ute efter ledningen och med tre startsnabba konkurrenter invändigt så gör han nu allt han kan för att förhoppningsvis göra henne ännu lite snabbare från start.

Så, om vi nu ändå streckar på: vem gynnas mest av ett överpaceat lopp om inte 10 Joy Sisu – herregud va hon kan avsluta snabbt.
Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men jag har snöat in på 11 Bikana Wine. Jag tror att hon kommer göra en kanoninsats och visst, det räcker kanske inte till seger men jag kunde inte motstå det Fasta Platsoddset på över 11x insatsen.

 

V75-5 2640m Auto – Bronsdivisionen

Spännande regidebut att vänta.

Känns löjligt att kalla dem för Trollkarlar, för egentligen så är de väl bara yrkesproffs, det låter så himla stelt och tråkigt bara – men vilka fantastiska och smått otroliga förvandlingsnummer vi fått se bara i år!
”- Ingen nämnd, ingen glömd” men de flesta förstår nog vilka hästar jag tänker på och det är bara att lyfta på hatten för både Daniel Redén och Daniel Wäjersten.
Hästar, som i teorin redan haft sina bästa tävlingsår, kommer ut som helt nya individer efter bara ett par månader i den nya regin – de gör sina bästa säsonger nånsin i slutskedet av sin tävlingskarriär. Hur är det ens möjligt, helt otroligt – men varför drar jag upp detta?

Nu är det förvisso ingen ”föredetting” vi pratar om utan 4-åringe 9 Excuses Moi som ska till att debutera för DW efter 1 mån hans regi.
Jag har aldrig tagit till mig den 4-årige Ready Cash-hingsten men jag har självklart sett att det finns bra med kapacitet i honom men han får inte aktionen att stämma. Nu är han hos sin tredje tränare och jag hoppas verkligen att Team Wäjersten får ordning på pusselbitarna.
Han kommer inte vara perfekt på lördag då det inte gått mer än ett par veckor men DW verkar nöjd med hur han känns i träningen och vill ge honom ett lopp i kroppen medan man fortfarande kan och får tävla utan framskor.
– Det kommer självklart att köras och tävlas men man ska samtidigt komma ihåg att detta är lite av ett ”test” inför framtiden. Till Travronden säger DW: ”Det ska bli spännande att se honom i lopp så får vi se hur vi väljer att matcha honom framöver.” Det låter lite för defensivt i mina öron så ett singelstreck i debuten blir det nog inte (om ingen ny information framkommer under lördagen).

Mycket troligt att 4 Tearsinheaven spetsar och kanske också leder detta från start till mål, ibland är det faktiskt så enkelt han känns inte som ett spikalternativ för min del. Visst, han har fin form och rapporterna är goda men nja.. Det känns inte rätt helt enkelt, kanske är det kombinationen av den höga streckprocenten, distansen, kusken och det tuffare motståndet…

Eller kan det kanske bero på att min hjärtehäst 3 Farfars Dream är med? Klass 2-hästen som singlades till fina 11%, i omgångens öppnaste lopp, den 4/6 2022? Min bombspik då jag spelade in min allra första sexsiffriga V75-vinst? 146 902kr. Dagen då Farfars Dream blev adlad.
– Klart det inte är därför! Jag kunde inte låta bli att skoja lite bara eftersom det börjar bli rätt vida känt hur löjlig jag blir när hans namn dyker upp i startlistan – men nog om detta nu.

Tror jag på allvar att 3 Farfars Dream har någon segerchans?
– Njae. Eller till viss mån kanske eftersom favoriten 4 Tearsinheaven är inte helt pålitlig och skulle han komma bort så sitter Farfar helt plötsligt i spets och då kan jag lova att han körs där (7 4-1-1). Tyvärr är FD en ”halshäst” och dras därför med halsinfektioner med jämna mellanrum och i september ströks han från ett lopp av denna anledning. Han har combackat efter det och har därmed redan fått det där viktiga loppet i kroppen så nog är han redo för en rejäl insats på lördag.

Undrar om inte 6 Real Scotch är den Untersteiner-häst jag tror allra mest på i detta lopp. Jag spikade honom i senaste framträdandet och det var banne mig preciiis på linjen att det gick hem men målfotot visade att ”Puttes” nos (mule) var lite för stor och vi fick nöja oss med silvermedaljen.
Det är mycket positivt i statistiken för RS just nu; Han har vunnit 3/4 starter över distansen och han har vunnit över hälften av starterna tillsammans med JU. Från spår 6-8 bakom bilen har han varit tvåa som sämst (2 1-1-0) och hans bästa årstid är nu.
– Nu kommer han sannolikt inte till spets men därifrån är han obesegrad efter sju försök och vem vet…
Tyvärr ändrade man balansen under lördagsmorgonen, nu blir det skor på alla fyra fötter.

Jag tycker överlag att det finns en hel del roligt att hämta i detta lopp och jag har en viss känsla av att det kan skrälla här.

 

V75-6 2140m Auto – Breeders Crown, Fyraåriga H/V, Final

Det var tydligt att Robin Bakker inte kände till det ökända Spår 1 när han valde sitt spår.

Lyckas 1 Ester Degli Dei hålla upp ledningen så är det över, då vinner hon detta. Jag gör det inte mer komplicerat än så.

Risken finns att 6 Kitty Hawk flyger till ledningen och då trodde jag att taktiken var given, klart man släpper till Ester men när tränare Stefan P P uttalar sig såhär så vet jag inte vad jag ska tro:
”Hon var jäkligt laddad in mot upploppet senast och det var lite synd att Magnus packade fältet som han gjorde framför. Jag var väldigt nöjd med hästen och nu börjar hon hitta tillbaka till den fina form hon hade i våras. Jag tror på ny bra prestation, men sedan är så klart alla bra i finalen. Jag måste prata med Mats först gällande taktiken, men visst känns det mer lockande att gasa än inte. I slutändan är det dock upp till Mats hur han vill göra.” 
– De tjänar nog mest på att släppa och ta ryggen på Ester men jag är ju bara en simpel staketkusk så vad vet jag, vi får lyssna av den senaste informationen.

3 Adriatica är annars den främste utmanaren till favoriten och jag tror att man kommer långt på att låsa med dessa två om man inte vågar lita på att det löser sig för Ester.

2 Ninetta Boko öppnar segt och kommer därför släppa ut favoriten, vare sig hon vill eller inte, om Kitty skulle lyckas ta ledningen. En fin märr, kommer nog få med sig en fin peng hem.

11 Willa Explosive har ett lika tråkigt spår som stallkamraten Bikana Wine (avd. 4) men även hon fick ett tidigt Platsspel på sig för jag tror att Untersteiners BC-finalister kommer få med sig en del pengar hem även om denna kanske är den mest långsökta – men trav är trav.

10 A Teaser är väl redan med på samtliga ”skrällkuponger”, hon känns nästan självskriven så någon utförligare information behövs inte.

 

V75-7 2140m Auto – Bronsdivisionen

Dagens snabbaste öppning kommer i den sista avdelningen?

Visst är det något visst med de här hästarna som dyker upp från ingenstans och sen bara går från klarhet till klarhet, de som har en liten amatörtränare bakom sig som är mer än nöjd över att deras lilla familjehäst bara kommit till start – men så råkade den vinna ett lopp och sen fortsatte den bara att vinna och vinna?
– Jag vet, storyn var inte så puttinuttig i A Fair Day’s fall men känslan och glädjen man känner är densamma. Så häftigt när en amatörtränare inte bara startar i samma lopp som stortränarna utan på allvar också konkurrerar i de större loppen.
– Är rätt säker på att rätt många med mig kommer hålla en extra tumme för just Oscar Ginman när han svingar sig upp bakom Elisabeth Almhedens häftiga ”Affe”! Tänk om de skulle vinna finalen?!

Ja, herrejösses va startsnabb han är 3 A Fair Day, han bara flög fram från spår 8 i försöket och erkänt startsnabba (7) Dancer Brodde galopperade uppgivet (som slagen iaf) när spetsstriden var avgjord.
Det visade sig faktiskt att Affe öppnade snabbast av alla den tävlingsdagen (första 200m) men mer om detta i slutet av hela analysen..
– Jag tror helt ärligt att han vinner finalen på lördag, speciellt om han lyckas komma till spets rätt omgående och det är i princip bara 1 Bedazzled Sox som kan ställa till det för honom, men när inte ens Bedazzleds tränare Roger Walmann tror att det går att svara så stiger ju förhoppningarna:
”Det är en fin uppgift på lördag. Han startar på innerspår och det är kortaste vägen till mål, men jag tror inte att han står emot trean från start. Vi får lita på turen och att det blir lite körning, men det brukar det kunna bli i sådana här lopp. Får vi chansen tror jag han kan avgöra loppet.”

Favorit ser 2 Staro Mack Crowe ut att bli och självklart kan han vinna detta, frågan är hur det ska gå till bara – och vart hamnar han? Är ingen startkatapult så det blir nog till att göra en hel del jobb själv, vilket han också klarar men ja.. På lördag får han stå tillbaka och nöja sig med andraranken.

9 I’ts Peppertime streckas tidigt på mina garderade system för det var en smått otrolig tid han gick i försöket och styrka vet vi att han har sen innan.

4 Miru Boko har inte gjort mer än 10 starter och vi vet inte hur bra han egentligen är. Går lite under radarn här då de mer ”kända namnen” får mest uppmärksamhet.
– En Nurmos-tränad häst, från ett fint startspår, första barfota, första ryckhuva och så Magnus A Djuse som grädde på moset – till 8%? Tack och bock.

10 Following har inte sett som bäst ut i år men senast var han ändå kraftigt förbättrad, som de flesta av Tarzans hästar, och jag fick in ett fint platsspel till nästan 12ggr redan då – så jag har langat in en sudd även denna gång till samma odds.

 


Med detta sagt så önskar jag ett stort lycka till!
Mvh, Helena

 

Ovan nämnda X-Labs har använt mig av i 1-1,5år nu och denna vecka delade de med sig av alla tider från BC-försöken på ATGs tipssida: ”Kilometertider i Breeders’ Crown-semifinaler nedbrutna” – om någon missat detta så här jag länkat sidan här:

https://www.atg.se/V75/tips/231115-kilometertider-i-breeders-crown-semifinaler-nedbrutna

Till lagets andelar!