Skribent: Helena Holm
Publicerad: 25/8 2023 kl 15:57

V75 Bergsåker 26/8 – Drömjackpot – 75 miljoner!

Goddagens, kära Trav-fantaster! 

För er som missat så är detta mitt andra inslag som skribent här på TravTillsammans efter mitt uppskattade sommarvikariat Travcash.
– Inför varje ordinarie V75-omgång (i regel lördagar) så kommer även jag att skriva en hel analys, den kommer att publiceras här på TravTillsammans.se och laddas upp under fredagen. En direktlänk till analysen kommer delas i Facebook-gruppen Andelsspel med Travcash och i kommentarstråden kommer jag, precis som i somras, försöka vara behjälplig och svara på era frågor så gott det går. Let’s do this!

Missa inte att gå med i vårt andelslag om du hellre ser att någon av oss spelläggare på Travcash står för grovjobbet – bara att rygga din favorit och sen hålla tummen, vi löser resten!

Gå med i andelslaget!

En drömjackpot och 75 miljoner kronor till en ensam vinnare står på spel och här nedan finner ni min analys, hoppas den kan vara till hjälp i jakten på 7 rätt.

Vi har med oss både bra och dåliga resultat från förra lördagen;
– Vi fällde några på förhand (enligt mig) svaga favoriter men bommade tyvärr ändå 7:an – vilken precis som väntat blev oerhört svårlöst. ”Omgångens bästa spik” fick nöja sig med en tredjeplats där tre hästar syntes på målfotot. I samma lopp satte vi däremot Tvillingen till nästan 61ggr samt Platsen till 4ggr insatsen via A Teaser (2%) som faktiskt också vann E3-finalen.

Nu laddar vi om och jag kommer försöka slänga in några tips på småspel samt ”ensam kvar”-hästar även denna vecka då detta inslag verkade väldigt uppskattat grundat på all respons jag fått. Lycka till!

V75-1 1640m auto – Silverdivisionen

Spets och Slut för favoriten eller vansinneskörning och storskräll?

Det lopp som jag badkarskört flest gånger måste nog ändå vara detta. 2 Comes With Age är pilsnabb från start och som lottningen föll ut så torde det vara garantispets och chansen att han leder detta från start till mål är trolig, vilket också var första tanken när listorna kom i söndags. Galopperade oväntat senast (trol. skrämd av funktionärer på innerplan) då han såg ut att gå mot segern men gången innan va han riktigt imponerande: sänkte sitt rekord på tusenmetersbana med 1,2 sek då han vann på 09,9. Formen är med andra ord i zenit och han kan absolut vara en spik att inleda omgången med, koppla grepp direkt. Det blir nog relativt jämnspelat i loppet då de flesta tenderar strecka mer än vad som egentligen kanske behövs i första avd., speciellt vid jackpot, då man inte vill riskera åka ut direkt.

6 Mellby Joker trivs väldigt bra i spets och chockade genom att oväntat nästan spetsa från bricka 12 näst senast. Vann från rygg ledaren senast då ovan nämnda förstahäst galopperade, duktig och en av de första utmanarna på lördag. Han kan även avsluta loppen väldigt fint och kommer vara en av de som gynnas om DW ändå väljer att spara på krutet och ta det lite piano från start med så många startsnabba (och lite väl optimistiska och körfriska kuskar) invändigt.
En som verkligen bjuds in i striden om det blir körning 9 Devils Tounge som egentligen trivs bäst i spets men här kan han dra nytta av sin fina startrygg (2) och komma bra till direkt. Man korrigerar utrustningen lite för att få honom ännu lite snabbare och Sandra kommer nog bida sin tid… 5 L.A. Boko kan absolut vinna han med vid klaff och tål att göra en del jobb men jag tror inte distansen är hans bästa. 3 Kagan förtjänar snart en seger men blir nog ångvälten och den som, med största sannolikhet, får dra tåget utvändigt Comes With Age. Frågan är hur långt krafterna räcker? Kördes taktiskt och bra i samma position senast och höll fint till andraplatsen, nu sitter dock tränaren upp igen..

Superskrällen: 4 Joy Alissa. Kommer favoriten bort så kan hon absolut vara den som är först fram och då körs hon sannolikt också där – favoritpositionen över favoritdistansen (9 5-2-0 i spets). 1,28%.
Platsspelet: 8 Huddlestone visade lite uppåtform igen senast då han fastnade med sparat. Träligt läge men han står helt perfekt inne i klassen och med lite klaff så har väl större under skett. 6,50 just nu.

Främst rankade: 2-6-9-5-3

V75-2 2140m Auto – Klass 2

Går emot majoriteten och rankar andrahandsfavoriten först.

8 Ringo Adore ställde jag mig kritisk till som storfavorit för tre starter sedan då han inför den uppgiften galopperat i 60% av sina framträdanden. Jag ville se honom trava och sköta sig innan jag vågade tro på’t fullt ut och jag är inte sämre än att jag helt enkelt erkänner att jag fått rätta mig in i ledet. Han har skött sig exemplariskt i samtliga starter nu och dessutom sett väldigt fin ut, jag tror Herr Liljendahl kan få riktigt kul med denna framöver om allt fortsätter flyta på. Ringo är helt oöm för positioner och grundat på det jag hittills sett så är min känsla att han rent krasst är den bättre hästen av de två förhandsfavoriterna. Rankas etta, trots läget.
(Edit: Under fredagseftermiddagen meddelar Reijo att man nu testar köra barfota r.o. för allra första gången och detta kan sluta precis hur som helst – startbrasa eller fullständigt överlägsen seger är frågan? Till 17% överväger jag att gå rakt ut på honom.)

2 Decathlon har varit duktig i senaste starterna och står perfekt inne i klassen, ett fördelaktigt startspår och magiska Magnus i jollen gör att jag förstår streckfördelningen och favoritskapet. Han öppnar dock inte mer än okej så frågan är vart han hamnar, tror nämligen att Ringo kan hinna fram före honom för att överta ledningen i ett andra skede från 4 Natural Mine som är min spetsfavorit. Lite klurigt hur man väljer att göra rent taktiskt med 4-åringen som nu maxas gällande både utrustning och kusk – för även om han går från klarhet till klarhet så borde man släppa taktpinnen till den som är först fram och ställer frågan av 2 och 8 som sagt.
Superskrällen 6 Staro Quantas kan öppna rätt snabbt emellanåt och skulle hon vara snabbast ur startblocken så är det 100% släpp iaf.

Loppets snackis blir nog 9 Perkins som har mer än ett par ögon på sig. Han har nu gjort två starter efter uppehåll och Wäjersten pratar gott om Nuncio-sonen. Verkar ännu lite grön och det är tydligt att han inte riktigt förstått va det hela går ut på, därför verkar ledarpositionen ha varit till hans fördel och samtliga segrar har tagits just därifrån. Ser ut att halvsova och mest tycka att allt är lite angenämt när han går i ryggar, jag har därför svårt att se honom vinna denna gång då han lottats till bakspår. Som det känns nu så betalar jag nog inte ens för honom på lördag, inte så länge han e streckad till över 13%.

Skrällen: 7 Funcio – det rasslade till och gick väldigt fort över upploppet förrförra måndagen. Efter en invändig resa kom man loss i sista sväng och avslutade starkt. Var struken för halsinfektion dessförinnan och borde med andra ord vara ännu vassare denna gång. Risken finns att detta blir omgångens skrik då fler än jag säkerligen placerade honom i miljonmappen ”Nästa gång!” Man har utöver detta anmält barfota r.o. för allra första gången. 2% nu är magiskt.

Främst rankade: 8-2-4-7-9

V75-3 2640m Auto – Svenska Mästerskap – Kallblod

Vad vore ett större kallblodslopp utan Jan-Olov Persson? Ja, det är då inget vi behöver fundera på inför årets SM i alla fall. Stallet selar nämligen ut 6 av 11 startande hästar och det kan vara bra att ta med sig detta när man badkarskör loppet.

Persson själv placerar 4 Bäcklös Uriel överst i ranken, vilket man kan förstå då han segrat i 9 av årets 13 starter och verkligen etablerat sig i eliten. Slog nytt banrekord på Bollnäs när han segrade på otroliga 18,7/1640m i juni och jag undrar om det inte är Årets Kallblod vi ser här. Allt ser perfekt ut inför lördag: Startsnabb häst från perfekt spår, optimal balans, bevisad toppform och precis som vid årets samtliga segrar så körs han av Mats Djuse.
– Man borde kanske tycka att detta är argument nog för att spika – men jag kan ändå inte släppa tanken på att han aldrig segrat över den längre distansen. Tilläggas bör att han visserligen bara gjort tre försök (3 0-0-1), varav noll under 2023 – året då hans utveckling exploderade.
– Kanske ojar man sig i onödan och slösar på strecken men må så vara. Jag satt nämligen och skrev i princip samma sak i förra veckan (om en annan häst) och trots varningsklockorna så spikade jag, ett beslut jag ännu ångar.

5 Järvsöodin var läcker vid segern senast och även om just den viktorian togs över sprinterdistans så råder det inga tvivel om att han klarar långlopp – 12 segrar över 2640m och 2 segrar över 3140m har det blivit. Stark och tål att göra en hel del jobb själv – han väntar däremot fortfarande på sin första seger i ett lopp med mer än 150k i förstapris, detta blir hans 23:e försök…

Regerande Svenska Mästaren och trippla titelförsvararen 1 Månlykke A.M. har till skillnad från förhandsfavoriten haft allt annat än framgång och turen på sin sida denna säsong. Blott fyra starter har det blivit och har det inte varit det ena så har det varit det andra som stökat;
– En lång vinter och sen vår ledde till sämre träningsförhållanden hos Stall Melander och när man äntligen fick till årsdebuten i april så åkte Månlykke på en febersläng och ströks inför årets andra tilltänkta start.
I mitten på maj testade man igen, i vad som nog ansågs vara preparéloppet inför ett av årets stora mål: Elitkampen. Där faller han dock platt och den folkkära hästen går inte alls att känna igen, det visar sig efteråt att han åkt på någon form av pollenallergi.
– Man laddar om, både fysiskt och mentalt, under sommaren för att göra ny comeback under sensommaren med ett nytt tydligt mål i sikte: SM. Två starter över sprintdistans resulterar i lika många andraplatser och när man nu går ut i vad som kommer att bli årets femte start så blir det över favoritdistansen 2640m.
Tyvärr fick han bricka 1 och med så många snabbtänkta och kvicka kuskar runtomkring sig så finns risken att han blir fastlåst och tyvärr aldrig ser dagens ljus.
– Men finns det någon typ av rättvisa i trav så hoppas man ändå att segern återigen blir hans då han minst sagt slår ur underläge, Månlykke mot Perssons armada, nästan lite David och Goliat över det hela.

Jag kommer i alla fall hålla tummen – för det är faktiskt som så att den enda hästen i fältet som favoriten Bäcklös Uriel aldrig lyckats besegra är just titelinnehavaren…

8 B.W. Sture trivs med Örjan och man rycker nu skorna igen vilket är ett stort plus men läget är ju vad det är.
3 B.W. Rune och 10 Soldhöjdens Drake är skrällarna i loppet.

Främst rankade, utan inbördes ordning: 4-5-1

V75-4 2140m Volt – Lärlingslopp – Diamantstoet

Favoriten ensam från tillägg efter strykning.

Nästan lite taskigt att jämföra 13 Imhatra AM mot de andra hästarna men hon står verkligen i en helt annan klass, var senast med i en mycket tuff öppning i Sto-EM och slutade trea bakom hästar som Great Skills och Galmorous Rain. Många oroar sig över att det nu ska voltas för första gången i Sverige men om hon klarat av det röriga voltstartssystemet i Frankrike så klarar hon nog även av vårat. Kommer även köras i vanlig sulky för första gången här hemma men med tanke på att hon går ner så mkt i klass så spelar det sannolikt ingen större roll. Efter strykningen så är hon nu ensam på tillägg och duktiga William kan göra lite som han vill. De kommer nog plocka in många meter rätt omgående och avancera framåt direkt.
Jörgen W intervjuades under fredagen och han lät minst sagt nöjd gällande uppgiften: ”Insåg att det var ännu lite lägre klass än jag väntat mig på motståndarna.”
– Trots att det är både ston och lärlingar i detta lopp så konstaterar jag att detta kan vara en lämplig spik.

1 Young Mistress har fått ett fint läge men är inte vidare snabb ut så frågan är hur många som hinner förbi henne från start och vart hon hamnar. Behöver få det serverat men har en sylvass speed att tillgå. Fin form och obesegrad med kusken (2/2).
9 Donna Summer är stökig, speciellt med nya kuskar, meddelar tränare David Persson. Hon är svår både innan och i starten men om hon kommer iväg som hon ska så är formen väldigt fin. Väldigt duktig senast då hon avslutade sista varvet på 10,6. Har svarat ruskigt bra på det norska huvudlaget. En av de hästar som missgynnas mest vid omstarter.
7 Kit Crown är snabb ut och trivs allra bäst med tätkänning, är dessutom obesegrad på Bergsåker. Drog på sig snabba pengar i våras och inte helt säkert att hon tar sig förbi 6 Athena Face från springspåret innanför. Dante Kolgjini har hittat en fin kuskform i augusti och kör med självförtroende, släpper nog inte spets till någon annan än kanske Imhatra AM om han kommer dit.

Främst rankade: 13-9-1
Där bakom, utan inbördes ordning: 6-7-5-8

V75-5 2640m Auto – Bronsdivisionen

Spets och Slut och fräck chansspik?

Det finns en hel del karameller i detta lopp som jag jagat en tid och det kommer bli dyrt om man ska gardera med samtliga, vilket många nog väljer att göra. Det är därför riktigt spelvärt att ta ställning här och när jag redan ställer mig frågande till loppets favorit så har tanken slagit mig. 1 Maybach W.F. har nu äntligen fått ett bra läge efter tre halvsura i rad där han inte nått sin favoritposition ledningen, den når han sannolikt denna gång och därifrån är han obesegrad (7/7). Är det något vi lärt oss så är det att det ofta är riktigt iordningställt på Norrlandsekipagen när det vankas V75 där uppe. 15% ses som ett fynd!

2 Jetborne var väldigt duktig senast och det såg ut att finnas krafter kvar in i mål. Läget är perfekt, distansen lite mer oviss. Möter lite lättare motstånd nu och ibland slår form det mesta… 7 Hobart hade jag med på kupongen i senaste starten – kanske var det ett lopp för tidigt? Står löjligt bra inne i klassen.
9 Eldorado har tackat för kaffet och tagit bra placeringar efter fina resor på slutet. Tuffare emot nu och det låter som om man egentligen siktat in sig på Jägersros omgång nästa lördag – hur offensivt kör man när man nu startar vecka-vecka? 4 No Limit Express har galopperat i nästan hälften av sina starter, skötte sig senast och tömde sig inte helt. Verkar trivas allra bäst med Magnus och har tagit 5 av livets 8 starter tillsammans med honom.

12 Dragons Bar var väldigt duktig som tvåa under Elitloppshelgen, då slagen med minsta möjlig marginal, jag tycker däremot inte att aktionen varit klockren efter det vilket man bl.a. såg senast då han föll ur travet helt in i sista sväng (galopperade dubbelt). För att vinna så kommer det krävas en topprestation då han måste runda hela fältet ute i spåren, från det allra sämsta läget, tillsammans med en kusk som inte alltid visat sig vara ett taktiskt geni. Han har dock fått vila en månad och har kanske rundsmörjts lite men jag konstaterar oavsett och ännu en gång att vi har en mycket svårbedömd och favoritspelad häst från detta stall som nog bör garderas.

Platsspelet: 3 Reshevsky gjorde mig lycklig vid flera tillfällen förra året, har dock haft det lite svårare i år och ännu inte vunnit men han gör alltid bra lopp och jag tycker han var uppåt senast, distansen är ett plus. Utgångsläget är bra och jag bara väntar på att han ska få allt att klaffa igen, då är han långt framme. Ser att Platsen ger 7,50 på vissa sidor.

Främst rankade: 1-7
Tätt bakom, utan inbördesordning: 2-4-9-12

V75-6 1640m Auto – Klass 1

En eller alla? Om en – vilken av de två från bakspår?

Många spikar 12 Kendall Jackson trots sämsta läget och vetskapen om att det ofta är svårt att räcka till därifrån. Men hästen är verkligen i toppform och såg lysande ut senast, blev smått imponerad kan jag erkänna. Startade även då från bakspår men längre ner i banan (9). Han står perfekt inne i klassen med ynka 2500kr till godo och Magnus vet vad han har att åka med och hästen tål bevisligen att göra en hel del jobb själv.

9 Danao Degli Dei har nog en hel del anhängare han med. Hade lekstuga på Solvalla i Sverigedebuten i början på maj – men sen då?
Man kan nästan säga att jag bodde i det italienska lopparkivet inför den starten, gick igenom alla hans lopp och konstaterade att han där inte gått nånting bakifrån. Inte ens från rygg ledaren. Han vann de gånger han kom till spets och gick fina tider i sammanhanget. Var inte helt ren i travet då heller vilket syntes rätt tydligt de gånger han inte kördes i ledningen. Efter denna sommar så konstaterar jag att temat fortsatt. Gul kusk är nog själv medveten om detta och kommer säkert testa framåt rätt omgående. Kapacitet finns, annars vinner man inte 10 av 19 starter. Ska bli intressant att se honom på banan igen, senast startade han 3 gånger under en och samma kväll vilket är påfrestande för alla hästar – men kanske allra mest för en som redan sliter med aktionen (vilket också syntes i de sista två loppen).

Dessa två sticker ut men 3 Solöns Skrammel håller jag som spetsfavorit och den troliga ledaren initialt men jag skulle bli mkt förvånad om hon gick segrande ur detta. 4 Classic Pan öppnar också bra och kommer med bevisad form, har 11 vinster på 34 starter och från ett fint läge är hon ett tidigt garderingstreck om man önskar strecka vidare. Alla såg nog 5 Denco’s Rioja senast så risken finns att hon tyvärr stiger i procent men med rätt resa kommer hon återigen avsluta vasst.

Platsspelet: 8 Gatling är snabb ut men frågan är vart han hamnar från läget, kan dock inte se förbi tiderna han gått på slutet, inte heller intrycket och med Goop i vagnen så vore det väl ingen högoddsare om han knep en Plats, ger 4,50 ggr just nu.

Främst rankade: 12-9
Tätt bakom, utan inbördesordning: 4-5-8-6-2

V75-7 2140m Auto – Sundsvall Open Trot

Tryggast känner vi oss genom att låsa – men San Moteur vinner detta.

Många dubblar bara för att spårlotten blev som den blev – men jag är rätt säker på att 6 San Moteur vinner loppet oavsett, han är kort och gott för bra. Han gynnas dessutom av distansen, hade det vara sprintdistans så hade jag nog streckat tre hästar. Inför senaste starten på Årgäng så hade han bara tränats sporadiskt då han tjänstgjorde på Menhammar ett par veckor – och vilken annan häst vinner på samma sätt som han gjorde ”utan” träning?
– Sedan tre veckor tillbaka så tränas det nu för fullt igen, han har nämligen flyttat hem till Lökene Gård igen.
Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var spänd på att se vad dessa jobb samt senaste loppet gjort med formen.

2 Hail Mary har legat kring 42% hela fredagen men efter att Björnkollen släpptes under eftermiddagen så är han nu nere på 27% – de har flyttats över till San Moteur, det lät helt enkelt för bra från Björn.
– Jag gillar Hail Mary och det är en fantastisk förhandling som skett, vem hade på riktigt kunnat tro att han skulle se ut som han nu gör i loppen och att hans optimala balans skulle bli barfota r.o.? Han kommer säkert göra en bra prestation som vanligt men över mål så är det i bästa fall som tvåa.

Platsspelen ger inte mer än 2,5-3ggr just nu så kanske kan en Trio vara på sin plats i detta lopp istället?

Främst rankade: 6-2

Med detta sagt så önskar jag ett stort lycka till!
Mvh, Helena


⚓ Omgångens bästa spik: San Moteur
49% (V75-7)
⚓ Omgångens fräckaste spikförslag: Maybach W.F. 15% (V75-5)
och/eller 8 Ringo Adore 20% (V75-2)

🎇 Omgångens roligaste skräll: 9 Devils Tounge 6% (V75-1)

Till lagets andelar!