Avd
Hästar
1
2 Jerka Sting
2
1,2,3,4,5,6,7,8,11
3
4 Lexus B.R.
4
1,2,3,4,6,9,10
5
1,3,4,6,7,10
6
10 Liberto
7
1,2,3,5,7,9,10
Skribent: Simon Nilsson
Publicerad: 3/5 2024 kl 09:38

V75 Åby 4/5

Jerka Sting inleder omgången på Åbytravet?

Drottning Silvias Pokal, Kungapokalen och finalen av Paralympiatravet ska avgöras denna traditionsenliga lördag. Väldigt hög klass på sporten denna helg och framgångsrika tränaren, Jeroen Engwerda, kommer på besök med tre intressanta hästar.

Min bästa spik i omgången är galet lite streckad vilket gör denna omgång väldigt intressant enligt mig.

V75-1: 2140m Auto – Silverdivisionen

Spårlottningen avgjorde det mesta. Ensam A-häst inleder!

2 Jerka Sting var riktigt bra senast där han spårade loppet runt om och vann till synes relativt enkelt. Nu är det ett halvt varv kortare och känslan är att han sitter i ledningen igen då han är väldigt snabb ut bakom bilen. Väl i ledningen höjer han sig med sina sex segrar på sju försök och känslan är att han blir svårslagen i inledningen. Spikförslag.

1 Larry Wood håller jag som främsta utmanare då jag tror han sitter i ryggen på ledande 2 Jerka Sting. I comebacken senast kördes han snällt och gick i mål med krafter sparade. Kommer gå fram med loppet i kroppen och utmanar på open strech när upploppet nalkas.

7 Laredo Boko var bra senast där han fick trava utvändigt om ledande Edibear senast på slutvarvet och han höll klart bra till andraplatsen. Han öppnar däremot inte särskilt bra och med spår långt ut på vingen finns vingelrisk. Toppformen börjar däremot närma sig nu med två lopp i kroppen och han är given vid gardering.

Rankingen:
A-Häst:
2 Jerka Sting

B-Hästar:
1 Larry Wood
7 Laredo Boko
5 Moses Boko
8 Crown Wise As
4 Xanthis Hilton
6 Robthebank

B/C-Hästar:
12 Rossi Garline
3 Amorcer Levallo
9 Special Major

C-Hästar:
10 Nugget Zon
11 Draupner

V75-2: 2140m Auto – Drottning Silvias Pokal

Öppen final, men två sticker ut från övriga.

5 Karaboudjan imponerade stort i hennes uttagningslopp där Adrian klev på i fjärdespår vid slutkurvan och rundade samtliga till en seger. Till denna start ska hon tävla första gången med barfota runt om på svensk mark vilket känns väldigt intressant. Hon är snabb från start och med tre hästar från samma stall är känslan att hon sitter i ledningen efter en bit. Väl i ledningen kan hon bli svår att slå och det är min tidiga vinnare just nu.

Bakom henne är 8 Kinglet Bird väldigt intressant som kvalade in som trea efter att inte ha startat på närmare sex månader. Hon kommer gå fram mycket med loppet i kroppen och till denna start blir det även första barfota runt om i karriären vilket känns väldigt spännande. Hon är väldigt snabb från start och trots spår längst ut på vingen är det inte helt otänkbart att hon hittar till ledningen. Oavsett vad tror jag vi kommer få se en riktigt stark prestation och hon är en tidig utmanare till favoriten.

6 Ninetta Boko var hästen som fick tuffast lopp av alla i uttagningsloppen där hon fick trava utvändigt ledaren i stort sett hela tiden. Med tanke på att hon bara hade ett kvallopp innanför västen inför den starten så var det väldigt bra och rimligtvis är hon ännu bättre i finalen. Med lämpligare resa den här gången så fäller hon många till slut.

Rankingen:
A-Hästar:
5 Karaboudjan
8 Kinglet Bird

B-Hästar:
6 Ninetta Boko
2 Countess Face
1 Willa Explosive
3 Eteria
7 Naomi Bros
4 Xia Lloyd

B/C-Hästar:
11 Lightning Stride
9 Farina
12 Monrose Wine
10 Staro Raili

V75-3: 2140m Auto – Klass 2

Känslan är att vi får se en riktig värsting här!

4 Lexus B.R märks det att stall Gundersen håller väldigt högt och känslan är att det är en alldeles för bra häst för klass två. Han är snabb från start och vid ett troligt scenario sitter han i ledningen innan första kurvan. Väl i ledningen borde han vara mycket svårslagen och övriga konkurrenter ska vara väldigt bra för att slå honom. Spikförslag.

Jag är väldigt spänd på att få se 8 Modric Renka i debuten på svensk mark då tränaren, Jeroen Engwerda, brukar ha hästarna i form när han kommer till Sverige. Detta är även han en väldigt bra häst för klass två men spår åtta försvårar uppgiften en hel del. Han är däremot snabb från start och kommer mest troligt sitta ganska bra på det i andraspår efter en bit. Går det fort under loppets gång så fäller han många och han är given vid gardering.

1 Esteban Bar är även han en bra häst för klassen men spår ett är inte lika bra då han inte visat sig vara särskilt snabb från start. Han är däremot väldigt snabb på speed och han kommer få chansen på upploppet sen med tanke på open stretch. Kan gå.

Rankingen:
A-Häst:
4 Lexus B.R.

B-Hästar:
8 Modric Renka
1 Esteban Bar
5 Quattro Håleryd
6 Kjella
9 Mr Weasley

B/C-Hästar:
11 Tour De Valley
7 Sultan Of Sand

C-Hästar:
12 Jayden de Joudes
10 Knock Boots Mearas

V75-4: 2140m Auto – Konung Gustaf V:s Pokal

Samtliga försöksvinnare var bra, men jag har ruggig feeling för någon helt annan!

10 Kuiper är anmäld att tävla utan skor på alla fyra hovar för första gången vilket skulle bli en betydlig skillnad jämfört med järnskorna som han har tävlat med förut. Bakspåret behöver inte vara så tokigt då han annars har en tendens att stressa upp sig när han tävlar i ledningen och nu kan han spara speeden till slut i stället. Han har snabba startryggar och med rätt resa fäller han väldigt många. Spelvärd tipsetta!

4 Global Etalon är en bra häst från Fredrik Wallin som även han ska få tävla barfota runt om och där låter man uppåt i snacket. Han är snabb från start och tål även mycket grovjobb vilket vi fick se senast där han vann sitt försök från dödens. Känns som en komplett häst trots sin unga ålder och han är given på kupongen.

Gubben i lådan, Örjan Kihlström, vaknar alltid till liv när det vankas stora prispengar så räkna med en vaken styrning från innerspåret med 1 Holcombe Zet. Tveksamt dock om han kan hålla upp någon ledning men med tanke på vilken bana de tävlar på så kommer luckan till slut på upploppet. Given i A-gruppen.

Rankingen:
A-Hästar:
10 Kuiper 
4 Global Etalon
1 Holcombe Zet

B-Hästar:
9 Herakles Zet
2 Baron Tilly
3 Call Me Gleipner
6 King Of Twilight 
8 Pantocrator
5 Remember Me D.E
11 Macahan

C-Häst:
12 Önas Spartacus

V75-5: 2140m Auto – Bronsdivisionen

Intressant lopp där A-gruppen innehåller det mesta!

10 Luciano Lobell är en riktig segermaskin från stall Engwerda som trots sina låga intjänade pengar för klassen bör stå sig bra i Bronsdivisionen. Han är inte särskilt snabb från start vilket gör att bakspåret inte spelar så stor roll. Näst senast åkte han fram på bortre långsidan och knäckte ledaren relativt enkelt och jag är inne på att vi kommer få se en riktigt stark långsida från honom på lördag. Tipsetta!

7 Celiaz var inte som bäst på Vincennes i de senaste två starterna men avslutade väldigt vasst till fjärdeplatsen för två starter sedan. Nu är hon tillbaka på svensk mark och får även tävla i den amerikanska sulkyn vilket har visat sig vara en fördel. Känslan är att Gocciadoro kör offensivt tills han sitter i ledingen då flertalet konkurrenter har stor respekt för honom. Väl i ledningen kan de bli svåra att slå.

4 Giant Design känns väldigt spännande i det här loppet. Ser ut att ha utvecklats under sejouren i Frankrike och nu får han tävla på tusen meters bana igen vilket verkar vara en fördel. Han gjorde ett riktigt bra lopp på Enghien för fem starter sedan och gör han om den prestationen är känslan att han duger långt här. Spännande med Adielsson i sulkyn och hästen står bra inne i klassen också.

Rankingen:
A-Hästar:
10 Luciano Lobell
7 Celiaz
4 Giant Design

B-Hästar:
3 So Far Away Ås
1 Ringo Adore
6 Icon Mearas
12 Mellby Korall

B/C-Hästar:
9 Frankie Godiva
5 Beachcomber
2 Danilo H.B.

C-Hästar:
8 Hashtag Simoni 
11 Federer

V75-6: 2640m Auto – Klass 1

Procenten är ett skämt. Här finns omgångens bästa spik!

10 Liberto har gjort tre starter nu i Engwerdas regi och känslan är att han bara blir bättre och bättre för varje start. Han var smått överlägsen vid segern senast och känslan är att han står sig väldigt bra inne i klass ett. Han är snabb från start och kommer mest troligt kunna haka på hästarna med framspår rätt bra och därmed skaffa en bra position. Det ser även ut att bli barfota runt om för första gången i Engwerdas regi vilket känns spännande. Spurtar ner samtliga på upploppet med rätt resa!

3 Charron är den troliga ledaren i loppet och ses därför som första motbud från min sida. Örjan Kilhström upp känns som ett plus.

7 Wishful Order var bra senast men har nu fått ett jobbigt utgångsläge bakom bilen. Öppnar däremot snabbt och sitter säkert bra på det efter en bit. Ställer mig dock lite tveksam till distansen och överlag tror jag han är en sämre häst än Liberto.

Rankingen:
A-Häst:
10 Liberto

B-Hästar:
3 Charron
7 Wishful Order
5 Kipketer Mearas
4 Jacques Mearas
1 Mellby Kaliber

B/C-Hästar:
9 Emma Jet
6 Vancouver High
8 Max Orlando 
11 Maserati Hall
2 J.S.Camaro

C-Häst:
12 Cubalibre Jet

V75-7: 2140m Auto – Paralympiatravet

Öppen upplaga

9 Kentucky River var riktigt bra i den senaste starten där han krossade Mellby Jinx från utvändig position. Bakspår i finalen behöver inte vara fel då det ser ut att bli körning mellan hästarna på framspår. Kommer spurta sylvasst till slut vid minsta klaff. Min vinnare i Paralympiatravet.

10 Usain Töll har gjort det riktigt bra nere i Frankrike på slutet där han har mött eliten varenda gång. Senast blev han serverad en fin resa av Benjamin Rochard vilket även resulterade i seger. Han går alltid bra till slut och skulle han få ryggen på Kentucky River kan det bli åka av på upploppet sedan.

7 Önas Prince har verkligen varit bra i årets två starter och ska man lyssna på Per Nordström så kan han göra ett av sina bästa lopp nu på lördag vilket borde räcka långt. Trots spår sju på vingen så kan han ta sig till ledningen då han är väldigt snabb från start. Kan även vinna på andra sätt och känns given i min A-grupp.

1 Bengurion Jet är grym, det visade han senast, men spåret var nog det sista man önskade sig från stallet. Härifrån hamnar han mest troligt tredje invändigt och därifrån får han lita sig på turen.

Rankingen:
A-Hästar:
9 Kentucky River
10 Usain Töll
7 Önas Prince

B-Hästar:
1 Bengurion Jet
2 Castor The Star
5 Beartime

B/C-Hästar:
3 Dorgos De Guez
8 King Schermer

C-Hästar:
6 Unico Broline
4 Rackham

 

Bästa spiken:

10 Liberto – V75-6 (5%)

Näst bästa spiken:

2 Jerka Sting – V75-1 (50%)

 

Länk till Nilssons Rysare