Avd
Hästar
1
2,6,7
2
1,3,4,6,7,9,10,11
3
2 Gary La Marc
4
3,4,5,8,9,11,15
5
1,4,6,9,12
6
4 Felicia Zet
7
2,6,7,8
Skribent: Simon Nilsson
Publicerad: 28/9 2023 kl 14:45

V75 Åby 30/9

V75 från Åbytravet med toppklass på sporten

SM finaler står på tur när V75 spelformen landar på Åbytravet. Vi bjuds även på ett högklassigt uttagningslopp till Europaderbyt med bland annat Derbytvåan Barack Face med flera. Vi har för tillfället flera jämnspelade lopp där mina tipsettor för närvarande inte är favoriter. Dubbla open stretch på Åbytravet som bekant vilket såklart påverkar kuskarnas val i loppen.

Överlag ser omgången väldigt intressant ut för min del och jag tycker spelvärdet är högt. Laget som helhet fortsätter att leverera vinster dagligen så se till att rygga mig eller din favorit i jakten på alla rätt. Min analys av omgången följer nedan.

V75-1: 2140m Auto – Uttagningslopp UET Grand Prix

7 Danger Bi provade man att ta av checkremmen på senast vilket inte alls fungerade under loppet då stilen var smått rullig hela loppet och när han kom upp i snabbare farter rullade han över i galopp i sista sväng. Nu åker checkremmen på igen vilket förhoppningsvis borde hjälpa till rent trav mässigt för honom. Danger Bi har tidigare visat att han är en av Europas bästa fyraåringar, framförallt näst senast på Åbytravet där han travade i tredjespår ett helt varv för att sedan landa i positionen utvändigt ledaren. Där slog han ledande S.I.P enkelt men blev slagen av en smygkörd Monastery Boko. Nu är det spår långt ut på vingen igen, och risken är att han får jobba en bit i tredjespår för att sedan landa utvändigt ledaren igen. Han är dock väldigt stark och tål tuffa upplägg. Oavsett position ska han räknas med vinstchans då kapaciteten är hög. Fyra procent är väldigt lågt.

6 Dancer Brodde fick dagen förstörd senast när han galopperade bort sig i första kurvan i finalen av Svenskt Travderby efter att ha tagit hand om ledningen enkelt initialt. Då var det amerikansk vagn och barfota runt om, nu återgår man till vanlig vagn och barfota bak vilket har fungerat mycket bättre i lopp hittills. Han är väldigt snabb från start och är min favorit att hitta till ledningen. Från ledningen har han hittills varit obesegrad efter sex försök och visst ska han ses med bra chans om ledningen nås. Given att ta med på kupongen vid gardering.

2 Barack Face blev tvåa i Svenskt Travderby i den senaste starten där han endast blev slagen av fantastiske Joviality som besegrade grabbarna. Barack Face var dock bättre i försöket till Derbyt där han travade utvändigt ledaren och vann på ett väldigt bra sätt. Nu förväntar stallet sig en liknande prestation som i försöket och då kan vi vänta oss ett offensivt upplägg från Adrian Kolgjini som alltid trott mycket på sin häst och kör därefter. Tänkbart scenario är att Adrian söker sig fram fort utvändigt ledaren för att hålla ett jämnt och hårt tempo hela vägen vilket inte gör det givet för Dancer Brodde att hålla undan från ledningen. Känslan är att dessa tre sticker ut i loppet.

Rankingen: 7-6-2-4-9-11-10-1-5-8-3

V75-2: 2140m Auto – Monté-SM

3 Orlando var jätteduktig i debuten i diciplinen på Bergsåker i mitten av maj där hon vann enkelt efter en snygg styrning av Jonathan Carre. Hon har även gått en del Monté lopp i Frankrike där hon gjort det klart bra mot bra motstånd. Agnes Larsson i sadeln nu känns spännande då hon kör välvårdat och smart för dagen. Orlando är snabb från start men tror inte det räcker för att ta hand om ledningen, dock är hon väldigt snabb över en kort speed. Får hon ett bra lopp fäller hon många på upploppet. Rankas etta i ett öppet lopp.

11 Linus Boy är Jonathan Carres val i loppet och ska såklart räknas med tanke på hur skicklig Carre är bakom sadeln. Året som helhet har inte varit lika lyckat som fjolåret där han tog 9/14 segrar, nuvarande år har det endast blivit tre segrar på nio starter. Dom har dock siktat hit ett bra tag och känslan är att han kommer vara på topp inför stundande SM-final. Given att ta med i ett öppet lopp.

7 Ubiquarian Face har fått ett ganska bra läge trots spår sju, då samtliga tolv hästar får plats bakom startbilen. Han är snabb från start och mitt huvudscenario är att ekipaget hittar till ledningen. Emilia Leo är duktig för sammanhanget och kan säkerligen hitta först till mål även om ledningen inte skulle nås. Ett väldigt öppet montélopp enligt mig och jag kommer strecka många.

Rankingen: 3-11-7-1-10-4-9-6-5-2-8-12

V75-3: 2140m Auto – Ungdoms-SM

2 Gary La Marc debuterade senast i ny regi hos Bo Westergaard där han tog hand om ledningen enkelt mot ett lämpligare motstånd och vann sedan enkelt. Intrycket var väldigt bra med tanke på att det var första starten på nästan ett års tid och känslan är att han borde ha gått fram rejält till denna start. Förra året var han bland annat ute i ett kval till det Danska Travderbyt där han kom fyra bakom vinnande Get A Wish som numera tävlar i gulddivisionen. Han är väldigt snabb från start och min känsla är att ekipaget hittar till ledningen här från ett bra utgångsläge. Det ser även ut att bli barfota runt om vilket känns klart spännande. Från ledningen med dessa förutsättningar tror jag ekipaget blir svårslaget och jag spikar till endast 10%. Omgångens bästa spik.

7 Great Time Trot såg väldigt bra ut senast när han fick tävla barfota runt om för första gången i karriären där han vann till synes enkelt på V75. Nu har man lyckats få en väldigt bra kusk för sammanhanget i form av Magnus Djuse som sticker ut rent kusk mässigt här av förklarliga skäl. Det ser även ut att bli jänkarvagn för första gången i karriären vilket är spännande då det kan ge en del kapacitetsmässigt. Han är hyfsat snabb från start men det finns flera startsnabba hästar invändigt vilket gör det svårare att sia om vart ekipaget hamnar efter inledningen av loppet. Djuse är dock säker i sulkyn och hittar säkerligen ner i en bra position. Given att ta med på kupongen om man går emot min spik.

6 Pharagraf har verkligen sett bra ut på slutet där de två senaste starterna bägge resulterat i seger. Senast på Charlottenlund imponerade han mycket på mig då han vann trots positionen utvändigt ledaren hela loppet. Han kan öppna bra från start, vilket han visade näst senast på Halmstad då han tog hand om ledningen enkelt och vann sedan loppet. Nu blir det dock svårare att hitta till ledningen då startsnabba konkurrenter sitter invändigt. Men med tanke på hur bra han varit på slutet så ska han räknas vid gardering.

Rankingen: 2-7-6-11-3-1-8-4-10-9-5-12

V75-4: 2640m Auto – Diamantstoet – Spårtrappa

11 Mose Eagle debuterar nu på svensk mark efter två starter i Paul Hagoorts regi. I det senaste loppet vann hon det Tyska Stoderbyt på bra sätt, hon fick dock gå i ryggar i stort sett hela loppet och kunde spara speeden till upploppet. Men hon vann ändå relativt enkelt och vinner man Tyska Stoderbyt så bör hon stå sig bra i sammanhanget. Lång distans nu ska vara en fördel enligt tränaren själv och hon trivs bra i ryggar. Får hon en liknande resa som senast så kan hon absolut vinna direkt i Sverige debuten. Knapp tipsetta.

15 Gabi Kyvsgård är bästa hästen i fältet och har därför fått det sämsta utgångsläget. Hon är van att möta tuffare motstånd än såhär och har sett klart bra ut på slutet. Näst senast satt hon fast i rygg på ledande Glorius Rain, som nu ska ut i SM loppet för ston på lördagen. Även senast såg hon bra ut då hon fick gå stora delar av loppet utvändigt ledaren vilket resulterade i en tredjeplats. Jag personligen tycker hon går bra i ryggar vilket nu blir fallet och får hon bra draghjälp i spåren kan det gå hela vägen hem.

5 Ninepoints Birdie är väldigt snabb från start och har dessutom fått ett optimalt läge för att ta hand om ledningen. Från just ledningen har hon ännu inte förlorat under karriärens sex försök och det är klart att hon ska räknas tidigt på kupongen. Jasmine Ising varnade dock i vår podd på Travcash att man har gjort ett foderbyte i stallet vilket kan slå åt bägge hållen. Ett väldigt öppet diamantsto lopp enligt mig och jag kommer även här ta ett par stycken.

Rankingen: 11-15-5-3-8-4-9-14-12-1-7-6-2-13-10

V75-5: 2140m Auto – Lärlings-SM

4 Doctor Gio var verkligen tapper i sin senaste start där han kördes fram med varvet kvar från mål till utvändig position om vinnande Poleposition som Daniel Reden har lyft upp mycket i snacket, resulterade i en andraplats för Doctor Gio den gången. Senast var det skor runt om, men nu har man anmält barfota runt om vilket såklart känns spännande då han fungerat bra på den balansen tidigare. Han är ingen blixt från start men har visat att han kan öppna helt okej. Ställer ekipaget ett tidig fråga om att ta över ledningen från 6 Combat Fighter så kanske han blir släppt dit då det verkar som att Combat Fighter går bäst i ryggar. Han är dock stark och tål att gå utvändigt ledaren också, knapp tipsetta.

6 Combat Fighter kommer med två raka segrar och håller verkligen toppform för dagen. Han är väldigt snabb bakom bilen och tar ledningen i loppet. Dock är det inte helt givet att man väljer att köra i den positionen då tränaren Anders Svanstedt tycker han går bättre i ryggar. Skulle ekipaget dock välja att släppa för att köra i rygg ledaren så finns det som vanligt open stretch att tillgå på Åby. Rygg ledaren kan vara ett vinnande konceptet.

12 Grumbazz Kini tog jag till mig väldigt mycket av då han besegrade Greensboro Zet i mitten av maj på Mantorp tidigare i år. Sen den starten har han varit bra i stort sett varje start och har fyra segrar på de senaste sex starterna. Spår tolv är såklart inte bra, men vi har blivit vana att se mycket körningar i dessa lärlingslopp och jag skulle inte bli förvånad om det går lite för fort i inledningen av loppet. Är det bra tempo där framme kommer han in i matchen, men tål även att göra mycket jobb själv. Måste med på kupongen.

Rankingen: 4-6-12-9-1-2-10-8-7-3-5-11

V75-6: 2140m Auto – Sto-SM

4 Felicia Zet har utvecklats enormt mycket under året och varit otroligt bra nu i fem starter i rad där alla har resulterat i segrar. Hon har även visat att hon besitter en startsnabbhet som kanske till och med räcker till ledningen här i ett andra skede. Spetsar initialt gör Filippa B.J men dem borde va intresserade i ryggen nu när det finns open stretch. Jag är inne på att hon kan sänka sitt rekord en aning och springer hon en låg 11-tid eller kanske till och med en hög 10-tid, så blir det inte lätt för Great Skills att ta längder bakifrån. Från ledningen blir hon svårslagen och Felicia Zet är en tänkbar spik för mig i omgången.

11 Great Skills var otroligt bra senast i EM loppet för ston där hon forcerades till ledningen efter en bit och lämnade sedan konkurrenterna på upploppet med segertiden 1.10,9. Det är ett av världens bästa sto och hon tål att göra väldigt mycket jobb längs vägen också. Tänkbart scenario är att Wäjersten kör fram snabbt utvändigt ledaren och därifrån kommer vi få se en häftig duell mellan Felicia Zet och Great Skills. Hon är så pass bra att hon kan vinna från utvändigt ledaren men när värsta konkurrenten troligtvis sitter i ledningen så blir det ändå fördel ledningen då det är kortaste vägen till mål. Tas med vid lås.

5 Iceland Falls visade höga toppar under Elitloppshelgen där hon vann ett försök till Sweden Cup från utvändigt ledaren. Men i ett gäng som detta blir hon endast tredjevalet då de två favoriterna sticker ut rejält enligt mig.

Rankingen: 4-11-5-10-1-7-8-6-3-2-9-12

V75-7: 2640m Auto – Svenskt Mästerskap

8 Hail Mary har varit väldigt bra på slutet och vunnit flertalet storlopp under året. Bland annat senast, där han tog hand om ledningen i Sundsvall Open Trot och vann till synes enkelt trots att det var topphästar med i loppet. Han öppnar snabbt från start, men inte så bra att han kan köras till ledning från spår åtta. Örjan får istället sikta sig på att komma ner i en bra position i andraspår. Men oavsett löpningsförlopp så rankas han etta då han varit väldigt bra på slutet. Kan vinna oavsett resa.

7 Brother Bill har inte varit som bäst i år och har blandat och gett mycket med prestationerna. Senast såg han dock fin ut när Djuse gav anfallsorder in på upploppet och känslan är att formen är på gång. Värt att tänka på är att han vann det här loppet förra året där han fick en perfekt resa i andraspår. Hittar Djuse ner i ett bra slagläge så blir ekipaget farliga att räkna bort på upploppet då han har en väldigt snabb spurt att tillgå. Varning

2 Power öppnar snabbt från start och har därför fått ett perfekt utgångsläge i form av spår två. Han har gått bra nu i flera starter i rad utan att ha fått sätta dit nosen först, men senast var han väldigt nära efter att ha gjort jobbet utvändigt om ledande Feydeau Seven som gick segrande den gången. Den här gången tror jag Bergh gasar för att komma till ledningen och därifrån tror jag man vill testa nu när det är hemmaplan.

Rankingen: 8-7-2-6-9-3-5-10-1-11-12-4

Omgångens bästa spik:

2 Gary La Marc – V75-3 (10%)

Omgångens drag:

7 Danger Bi – V75-1 (4%)

Tack till er som läst analysen och lycka till på lördag!

Mvh, Simon

Länk till Nilssons Rysare