Avd
Hästar
1
1-2-6-7
2
10 L.L.Royal
3
2-6-7
4
1-2-3-4-5-6-7-8-9-11-12-14-15
5
1-4-6-7-8-9-10-11-12
6
4-11
7
8 Hail Mary
Skribent: Helena Holm
Publicerad: 29/9 2023 kl 00:57

V75 Åby 30/9

Goddagens, kära Trav-fantaster! 

För er som missat så är detta mitt andra inslag som skribent här på TravTillsammans efter mitt uppskattade sommarvikariat Travcash.
– Inför varje ordinarie V75-omgång (i regel lördagar) så kommer även jag att skriva en hel analys, den kommer att publiceras här på TravTillsammans.se och laddas upp under fredagen. En direktlänk till analysen kommer delas i Facebook-gruppen Andelsspel med Travcash och i kommentarstråden kommer jag, precis som i somras, försöka vara behjälplig och svara på era frågor så gott det går.

Missa inte att gå med i vårt andelslag om du hellre ser att någon av oss spelläggare står för grovjobbet – bara att rygga din favorit och sen hålla tummen, vi löser resten!

Gå med i andelslaget!

SM, SM, SM.. Ja, vi kan fortsätta ett par gånger till men jag tror ni fattar! Årets SM-dag på Åby står för dörren plus uttagningslopp till vad vi brukar kalla för Europaderbyt (UET Grand Prix 2023), vilken toppendag! Missa inte att det ligger en hel del ruggiga lopp även utanför V75.

Förhoppningsvis väntar också en fullpott på V75 men det vet vi inte förrän 18:45.. Jag ska nu göra mitt yttersta för att hjälpa till med lite tips i alla fall! Lycka till!

V75-1 2140m Auto – Uttagningslopp Europaderbyt

Ruggig form på Barack Face men jag tror inte Adrian gör samma miss igen…

2 Barack Face fick ett smaskigt läge och kommer kanske leda ett par meter – men sen kommer Untersteiner ta över för den rår han inte emot från start. Det låter påställt och riktigt laddat från Stall Kolgjini men man hör också att han nog insåg att det blev för mycket senast det var Uttagningslopp + final, jag pratar givetvis om Svenskt Travderby. Krafterna tröt till slut och jag tror inte man vill vara med om samma sak igen – därför ”borde” Adrian inte heller välja dödens framför vinnarhålet (vilket han säkerligen gjort annars). Open Stretch finns som bekant att tillgå på Åby och där kommer han säkerligen testa, men jag är ändå tveksam till att han tar min tipsetta.

Ibland är det skönt att bocka av en spik direkt i inledningen och det tycker jag att man kan göra i 6 Dancer Brodde, just nu endast spelad till 40%. Han har vid flera tillfällen visat att han öppnar blixtsnabbt och spetsar med enkelhet även från spåren längst ut i banan. Nu går man tillbaka till vanlig vagn och endast barfota bak vilket känns lite tryggare då han felat två gånger med jänkarvagnen nu (kanske inte alls har ett samband men man vet ju aldrig…).

Roliga skrällar kan annars vara 7 Danger Bi som kommer från ett misslyckande då man testade att tävla utan checkrem som tyvärr inte alls föll väl ut. Nu hänger man på den igen och både förhoppningarna och förväntningarna från stallet är höga. 4%.
Jösses, hur såg han ut senast 1 Never Mind’Em? Man hängde på ett helstängt huvudlag men slet istället av både skor och armbågsskydd och det var som en ny häst, på lördag kör man med samma balans. Kanske finns det en liten chans att han svarar ut Barack Face för att släppa till favoriten och då är det istället han som sitter i vinnarhålet… 8%.
Vid högt tempo kommer 11 Staro Mack Crowe in i matchen, även om läget är uselt. Mycket stark och kan avsluta strongt. 3%.

 

V75-2 2140m Auto – Monté SM

Monté är alltid svårt men denna gång gör man kanske säkrast i att strecka samtliga, eller så många man har råd med iaf.

11 Linus Boy måste man nämna tidigt i dessa sammanhang, speciellt med Jonathan Carre i sadeln. De har vunnit 15 av 20 starter tillsammans men samtidigt ska man inte glömma att ”Linus” nu är 11 år och en vacker dag kommer han börja bli lite tröttare och då blir de allra tuffaste loppen inte lika mycket lekstuga längre, där laddar man kanske allt vad det går i år då detta kan vara sista året han på allvar kan vara med och göra upp på allvar?

7 Ubiquarian Face har piggat på sig sen regibytet och det här blir hans femte start under sadel. i Slutet på juni var han ute i ett lopp på Åby där han mötte flera hästar som startat i Montéeliten under Elitloppshelgen, så hårt motstånd det har han mött förr. Rankas högt.

10 L.L. Royal var ruskigt fin i ett montékval förrförra måndagen och Carre blev tillsagd att rida på ordentligt ett varv vilket han också gjorde – han låg på en 11-12-tid sista varvet och där sista 700m gick på en 10-tid enligt tränare Robert Bergh. Det är inga dåliga papper det första gången. Spännande till 7%.

Jag har tidigare nämnt att Fredrik Wallin har grym stallform om måste nämna stallets samtliga bidrag:
6 Ies Elisbet har en himla speed och den skulle kunna komma väl till pass på lördag, jag tror nämligen att det kan bli rejält med tempo i loppet. Hon är van disciplinen och uppvisar fina resultat och vinster – ett par av dessa starter har dessutom gjorts i Frankrike och det är ingen lek vill jag lova. En kul skräll till 4%.
Även stallkamraten 3 Orlando ska ses med chans, hon gjorde en montéstart i mitten på maj och då vann hon enkelt via en sylvass avslutning. Även hon har startat och dessutom segrat i Frankrike, formen är god och hon bör tas med respekt. 8%.
4 Criterion som känns som en typisk montéhäst men har än så länge bara gjort en sån start vilken inbringande en fjärdeplats, skulle inte bli förvånad om hans andra start slutade med en seger. Har tagit stora kliv i utvecklingen senaste tiden. 9%.

 

V75-3 2140m Auto – Ungdoms SM

Alla vill vinna SM-guld men mest taggade är nog ungdomarna, High Chaparall-körning att vänta?

2 Gary la Marc gjorde comeback efter nästan ett års frånvaro för två veckor sedan och vann då enkelt från spets, det var förövrigt första starten i den nya regin. Fick bestämma i spets och göra lite som han ville, mötte inget direkt motstånd heller men såg fin ut. Har med största säkert gått framåt med loppet och man rycker nu skorna och kan visa sig bli svårstoppad om han släpps till spets från invändiga Putte (vilket känns troligt). Men sen var det ju det här med att det är elva andra ekipage som väldigt gärna vill skräna ”SM-guld! SM-guld! SM-guld!” – får han verkligen vara ifred?

6 Pharagraf verkar vara en riktigt, riktigt bra häst. Riktigt rejäl och har imponerat när han segrat från bl.a. utvändigt ledaren. De hade stora problem med honom från början då han inte verkade vilja detta riktigt men så en vacker dag så small det bara till och han har gått från klarhet till klarhet. En häst med stor, lite besvärlig, personlighet som vill ha det på sitt sätt och man verkar nu verkligen ha lyckats komma underfund med exakt hur han vill ha det. Hamnar sannolikt utanför ledaren men kan visa sig starkast till slut igen.

7 Great Time Trot vet ni att jag gillar, nu med Magiska Magnus i jollen, och han måste ses med chans även om han startar med ett handikapp – spåret. Klass och kapacitet finns då så det räcker och blir över i alla fall.

Jag gillar Proplusion-avkommorna och 11 Jalapeno K. har jag haft koll på sen dag ett, dåligt läge men med fart på tillställning blir han farlig till 5%. 4 Galliano Peak är rejäl och även han har vunnit trots tung löpning, läget är bra och jag tycker att han är underspelad till 4% – chansen är större än så. 1 Putte kan bli farlig via Open Stretch.

V75-4 2640m Auto – Diamantstoet – Spårtrappa

Femton ston i en spårtrappa över den längre distansen – hade de inte kunnat göra det lite svårare för oss?

5 Ninepoints Birde är obesegrad i spets på sex försök och med största sannolikhet kommer hon till ledningen här och därifrån är hon hästen att slå. Stöter på tuffare motstånd jämfört med senast och har dessutom endast gjort en start över distansen, då blev det en resa i dödens och hon stumnade till slut och fick nöja sig med femteplatsen. Måste vara ärlig och säga att min magkänsla säger att det kan bli väldigt långt hem och att detta nog är en favorit i fara – jag tycker faktiskt det är fel favorit i loppet.

8 Marabou Brodda spikade jag sist, det blev startgalopp (volt) och beckmörker – har läst mig till att man tog bort checkremmen precis innan start och att hon då började köra med huvudet och galoppen var ett faktum (den infon hade man helst velat ha innan inlämning…). Tuff madame och Uhrberg vet vad han har att åka med, plockar ner många. Rankas högt.

3 Luxury River står billigt inne i klassen sett till sin kapacitet, det är de där himla galopperna som ställer till det för henne. Kan mycket och galoppen senast tar Adrian på sig då han försökte få henne iväg henne fortare än vad hon visade sig klara av från start, detta då han ville försvara upp rygg ledaren. Nu med bike och barfota fram – hennes optimala balans, räds inte jobb och kusken är nog revanschlysten.

12 Mellby Ivys årstid är nu och hon var riktigt bra från dödens senast, gynnas av den längre distansen men läget kunde minst sagt ha varit bättre. Det är sagt att hon ska köras i ryggar denna gång men hon kommer oavsett komma med en fin avslutning – frågan är hur långt den räcker och om hon verkligen hinner fram, det får inte bli för passivt och för lång väntan så att säga.

9 Garden Leave hade fyra raka segrar innan tredjeplatsen senast, gemensamt för de segrarna var bl.a. jänkarvagnen vilken nu åker på igen, kusken byts från Pappa Untersteiner till Son Untersteiner.  Räknas.

Det finns alltid många skrällar i stolopp men jag nämner 11 Mose Eagle som kommer från en seger i det tyska Sto-Derbyt. Stoltserar även med fina 43% i segerprocent och 71% i Platsprocent vilket intygar att hon fattat vad detta går ut på. 7%.
15 Gabi Kyvsgård är fältets rikaste häst och har därför det sämsta utgångsläget, duktig men visar upp fler andra- och tredjeplatser än vinster och detta är något vi diskuterat förut.. Bortsett från det så tycker jag alltid att det är spännande med hästar som fastnat med krafter sparade i föregående start – vilket var precis det hon gjorde. 3%.
Hon står tufft inne men vad kan 1 Denco’s Rioja göra från vinnarhålet? Nyttja Open stretch kanske…?

 

V75-5 2640m Auto – Lärlings-SM

Med risk för att vara tjatig – öppet men kanske inte olösligt? Ett par streck borde räcka.

6 Combat Fighter är snabb ut och han är min sannolika ledare av loppet, statistiken därifrån visar 9 4-1-2, även årstiden är hans och redovisar fina 9 4-3-0. Han har slagit rekord i sina två senaste starter (över två olika distanser) så att säga nånting annat än att formen sitter där vore att ljuga. Läser mig dock till att tränare Anders Svanstedt tycker att hästen är bäst när han går i ryggar och ser helst att han körs så – frågan är hur Linda Sedström väljer att göra, spets eller hoppas hinna fram via OS? Ses med hög vinstchans oavsett.

Om ”Combat” vill släppa spets så kommer 7 Neo Turbo vara en tidig aspirant och kommer han dit så kan det bli en mycket tuff nöt att knäcka för de övriga. Han var riktigt bra senast då han segrade på 12,3aM på just Åby och även Malte H, som hoppar upp i sulkyn bakom ”Neo” för allra första gången på lördag, låter väldigt inställd på att det mycket väl kan bli ledningen trots spåret (fördelaktigt nedstruken till spår 6 nu).

4 Doctor Gio är duktig och har visat att han allt som oftast är med där framme men han har ännu inte segrat på svensk mark, trots sex försök. Kommer utmana igen men har inget med spetsstriden att göra så det blir att gå den tunga vägen igen.

1 Kinky Boots är rejäl men riskerar att bli över från start, tveksamt om han ens får rygg ledaren och då kan det bli för långt fram om han inte kommer ut och istället ges chansen att runda fältet för från tredje-/fjärde in blir det för långt fram även om man nyttjar OS. Fin form annars och långt fram om det löser sig.

9 Kingslayer Pellini – jag bara måste få dela med mig av hans tio senaste startspår, alla bakom bilen: 8-6-9-9-11-9-9-8-10-8. Nu har han återigen fått spår 9. Man tycker ju att rättvisan borde göra sitt snart och förse honom med lite roligare utgångsläge. Han gör det alltid bra trots lägena och har gått fina tider, förtjänar verkligen att få lön för sin fina form genom att få vinna snart och med tempo på loppet gör han det kanske på lördag? Galopperade med sparade krafter i ett invändigt läge senast.

12 Grumbazz Kini har sämsta läget men är stark och avslutade starkt senast från rygg ledaren, har gått fina tider och haft ett fint år: 9 5-2-1.

Roliga skrällar och potentiella platsspel:
2 Global Bodyguard avslutade bra till andraplatsen senast, dessförinnan fast med sparat. Startsnabb – släpper till Combat? 2%
3 Special Chance öppnar också snabbt men vinner inte alltför ofta, kan ges en fin resa och ta en fin placering.
Vi får heller inte glömma 10 Ferox Brick som var ”allas” drag senast – nu endast 2% ”bara” för att han inte vann sist utan fick nöja sig med andraplatsen?

 

V75-6 2140m Auto – Sto-SM

Jag brukar ofta säga ”när två träter…” ja, ni vet – men i detta fall blir det någon av de två kombattanterna.

4 Felicia Zet har utvecklats jättefint och vunnit fem av årets sex starter (galopperade i årsdebuten). Tre av årets segrar har tagits i Bronsdivisonen (Fördel Ston), ett i Diamantstoet och det femte i ett femåringslopp på Romme. Visst, hon har gått fina tider och gjort det riktigt bra och har nu dragit ett fördelaktigt spår och kommer leda loppet länge – men att hon ska slå en frisk Great Skills…? Asså, jag vet inte.. Men klart att allt kan hända och skulle hon trava en 10-tid blir det givetvis jobbigt för övriga men hon får ändå nöja sig med att rankas tvåa.

11 Great Skills är nog Sveriges bästa sto för tillfället, även om hon är väldigt sparsamt startad i år. En av årets tre segrar togs i Sto-EM och då vann hon på 10,9aM och det med enkelhet. Kommer få göra jobbet och gå den längre vägen men hon är så pass rå att hon klarar även det. Jag kommer sannolikt spika henne på något system men jag förstår alla som väljer att låsa med ovan två nämnda. Skulle bli förvånad om det gick utanför dessa två.

Om man letar skrällar alt. Plats-/Triohästar så varför inte:
8 Dear Friend visade vart skåpet ska stå senast då hon ”ringrostig” krossade sina motståndare i comebacken och tillika årsdebuten för Wäjersten, inte ens dom själva trodde på en sån prestation redan då. Hon hade väl kanske varit mer aktuell från ett bättre läge men då hon tydligt visade att hon ännu inte stagnerat trots sina 10 år så kan hon absolut lyckas knipa en plats.
10 Sayonara var storfavorit senast men galopperade direkt i starten efter två ogiltiga försök (volt). Såg däremot fin ut och lyckades knipa tredjeplatsen galoppen till trots (12,8/2000m). Har nu två lopp i kroppen efter vila och är van att attackera bakifrån, man rycker nu skorna och växlar dessutom upp med jänkarvagn. 15 just nu (spelad till 60% sist).
5 Iceland Falls var rätt blek senast och det var nog många som räknat med en bra mycket bättre insats. Svårbedömt – kanske börjar säsongen bli lång eller så studsar hon tillbaka? Man har ju ändå siktat hit.

 

V75-7 2640m Auto – Svenskt Mästerskap 2023

Läget till trots.

Jag upphör inte att häpnas över förvandlingsnumret 8 Hail Mary, så pass att jag kommer på mig själv att sitta och småle när jag kollar värmningarna på honom. Vi fick se honom vinna Sundsvall Open Trot från ledningen i senaste framträdandet, gången innan harvade han i tredjespår och dödens men pulvriserade ändå motståndarna i Hugo Åbergs Memorial. Nu är distansen längre och att trava i dryga spår hela vägen går inte men Örjan satsar nog på att komma ner i någon vettig position för att sedan leverera ett slutvarv utan dess like och han är min vinnare, även om det kanske inte blir en promenad i parken.
– Sen kan det givetvis också bli så att han faktiskt blir släppt till spets om Örjan skulle köra offensivt och ställa frågan – för återigen så finns det ju OS att tillgå till slut för den som släpper..

6 Borups Victory är jätte duktig och har stått för ett par finfina insatser men att han ska vara spelad till 18-20% i denna konkurrens när man dessutom backar gällande utrustningen (skor fram och vanlig vagn) tycker jag är väl saftigt. Kan vinna men procenten…? Ingen jag tror jätte mycket på men här blir man kanske satt på pottkanten.

2 Power kommer vässas till ordentligt nu när läget blev så bra, han åker ner till Berghs andra gård i Hajom någon dag innan och finslipas på rakbanan, förberedelserna blir alltså lite annorlunda än normalt och kanske är det just det som behövs för att han nu äntligen ska få ta sin första lite större seger efter frånvaron. Spetsar initialt – svarar man Borups eller släpper man är frågan? 7%.

3 Aetos Kronos har äntligen börjat vinna igen och det gläder mitt hjärta (hänvisning till tidigare inlägg om min tid i Italien). Örjan Kihlström har gästspelat på slutet och det är också med honom som han tagit sina två raka segrar, ”Gubben i lådan” sitter dock upp bakom storfavoriten denna gång så Johan Untersteiner är tillbaka i sulkyn men även de har segrat ihop – även om det var ett tag sedan: 3 segrar under 2019 och 1 seger 2020 mer specifikt.

7 Brother Bill smäller ju till emellanåt men näst senast uppvisade han ett nästintill oregerligt uppträdande och brände alla segerchanser genom att dra iväg som ett jehu efter att ha fått marschorder framåt varvet kvar – bara det att han valde 5:ans växel när 3:ans varit mer än nog. Okej som trea senast efter ett lopp i ryggar, slarvade med travet i sista sväng men gick skapligt över upploppet.

 

Med detta sagt så önskar jag ett stort lycka till!
Mvh, Helena

Helenas Fräcka – 150kr/andel