Avd
Hästar
1
12 Windmill Jam
2
1,3,5,9,11
3
2,3,4,6,8
4
3,6,10,11,14,15
5
5,6,7,8,10,11
6
3,5,10
7
8 Michigan Bro
Skribent: Simon Nilsson
Publicerad: 30/11 2023 kl 22:39

Solvalla 2/12

December månad är kommen vilket innebär skotvång för samtliga hästar. Bästa spiken i omgången startar i stort sett alltid med skor och går ner i klass kraftigt.

Från och med nu och tre månader framåt råder skotvång över hela landet. Vilket innebär att vi lär få se en hel del oväntade prestationer. Spåren under vintern spelar inte alls lika stor roll vilket gör omgångarna i sig betydligt mer spelvänliga. Omgången på lördag är enligt mig väldigt spelvärd och mina spikförslag i omgången är långt ifrån favoriter.

Min analys följer nedan:

V75-1: 2640m Volt – Klass 1

Öppet lopp men draget är GIVET! Fräck chansspik?

12 Windmill Jam satt bombfast i den senaste starten i ett uttagningslopp till Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker. Väl när luckan kom var ledaren så gott som i mål och det var omöjligt att ta en framskjuten placering den gången. Näst senast var han även klart bra mot hästar som hade stått sig väl i detta gäng. Han har vunnit med skor förut och den vanliga vagnen är inte heller någon stor nackdel. Lång distans denna gång ses som en fördel och trots spår 12 tycker jag han ska ses med bra chans i detta lopp. 3%? Tackar.

2 Jimbaran Zon vann på ett smått överlägsen sätt i den senaste starten, trots galopp längs vägen, och visade hur bra han egentligen är. Även för tre starter gjorde han samma sak, galopp längs vägen sen överlägsen seger. Nu är det ett snävt spår två i volten och han känns inte helt stabil. Skor runt om håller jag även som ett minus och rankas ner därför. Kapaciteten är dock väldigt bra och sköter han sig är han med och krigar om det.

1 Miramax B.R. gynnas av skotvånget då han alltid går med skor. Spår ett i volten var inte det bästa då han inte visat upp någon startsnabbhet som gör honom till en spetskandidat. Hittar ekipaget dock ut i tid är han tuff nog att göra jobbet själv och ska med vid gardering.

Rankingen:
A-Häst:
12 Windmill Jam

B-Hästar:
2 Jimbaran Zon
1 Miramax B.R.
7 Liberty Boko
3 The Pirate
6 Myrsjös Timeout
5 Targaryan
4 Andy Gel
8 Peter Pan
10 Jacara Du Pont

C-Hästar:
9 Beenthereseenthat
11 Oliver Our Star

V75-2: 1640m Auto – Klass 2

Jänkarvagn plus Örjan. Succe?

5 Mirasol får nu två förstärkningar i form av Örjan Kilhström i sulkyn och en jänkarvagn för första gången på svensk mark. Det amerikansk-födda stoet är nämligen van att tävla med jänkarvagnen, vilket förhoppningsvis kommer vara en trevlig bekantskap nu på svensk mark. Hon är väldigt snabb från start och sitter mest troligt i ledningen efter en bit. Väl där blir hon hästen att slå över kort distans.

11 Mellby Jail utrustas även han med en amerikansk sulky, vilket är första gången för hans del. Han visade förra året att han är snabb bakom bilen vilket gör att bakspåret ses som en nackdel. Samtidigt har ekipaget en startsnabb rygg i form av 5 Mirasol och lyckas Djuse haka på bra i ryggen så är man med i loppet redan från start. Oavsett position är han dock kapabel nog att blanda sig in i segerstriden och måste räknas.

1 Jikininki öpnnar ojämnt från start och får nog svårt att hålla upp innerspåret. Fungerar dock bra med skor och hittar Goop ut i tid är hästen bra nog för att vinna. Värt att notera är även att det var första gången med amerikansk sulky senast, vilket kvarstår nu, men insatsen senast är svår att bedöma då det var snöstorm och väldigt tung bana. Ny chans nu.

Rankingen:
A-Häst:
5 Mirasol

B-Hästar:
11 Mellby Jail
1 Jikininki
3 J.S.Camaro
6 Jollywood
9 Kong Venice
10 Pennywise
2 Global Dependable
8 Hagrid

C-Hästar:
4 Cheriff Sund
7 Lady Vici
12 Juno Sund

V75-3: 2140m Auto – Gulddivisionen

Moni Viking i comeback efter ett halvår, med skor dessutom. Hiss eller diss?

6 Moni Viking skall nu till att göra comeback efter en lång vila och ser ut att siktas mot ett Frankrike-äventyr efter denna start. Frågetecknet till denna start är såklart skor runt om som han inte startat med på svensk mark sedan 2018 (!), men mycket har hänt sedan dess och han är van att möta den yppersta eliten. Han är ganska snabb från start och kanske får överta ledningen om Goop ställer frågan till invändigt ekipage. Ingen att lita på fullt ut efter comebacken men rankas ändå etta då kapaciteten är högst.

2 Milliondollarrhyme fortsätter jag att jaga nu när hans årstid äntligen är här. Han tävlar i stort sett alltid med skor och vanlig vagn vilket även nu blir fallet. Han kördes väldigt snällt senast och fick fritt först i slutet av kurvan som sista häst, spurtade bra den gången till tredjepriset. Nu har man fått ett optimalt spår två för att hitta position och sen spurta tillslut. Måste med.

8 Global Adventure har vunnit enkelt i de två senaste starterna och sett riktigt fin ut. Förvisso har det varit i betydligt enklare gäng men jag har ändå blivit imponerad. Nu har ekipaget tyvärr lottats till spår åtta, men samtidigt finns det ett gäng startsnabba konkurrenter invändigt vilket öppnar upp möjligheterna att hitta ner i en vettig position. Med klaff på loppet blir han farlig och jag tycker absolut han ska räknas i en ojämn gulddivision.

Rankingen:
A-Hästar:
6 Moni Viking
2 Milliondollarrhyme
8 Global Adventure

B-Hästar:
4 Night Brodde
3 Sourire Frö
7 Rome Pays Off
1 Super Nice

C-Hästar:
5 Chestnut Hill
10 Hard Times
9 Order To Fly

V75-4: 3140m Volt – Hästägarkannan – Stayerlopp

Tuffingar jagar från tillägg.

15 Ferrari Sisu var strålande bra senast och vann enkelt. När det kommer till stayerlopp är han alltid att räkna med och så även på lördag trots 80 meters tillägg. Med tanke på att starke 14 High On Pepper är med på samma startvolt, är ett troligt scenario att han drar fram tipsettan i ett slutvarv i tredjespåret. Med rätt resa fäller Ferrari många på upploppet.

14 High On Pepper har fått en extraväxel nu när han har fått tävla barfota runt om, men samtidigt har han gått bra med skor tidigare och distansen är en fördel. 80 meters tillägg är aldrig enkelt, men han tål mycket jobb längs vägen och måste räknas oavsett upplägg.

11 Kinky Boots är väldigt kapabel, men också opålitlig när det kommer till startmomentet. Näst senast klarade han dock av spår fem i volten och spår tre denna gång är inte lika snävt. Kliver han iväg felfritt har han kapacitet nog att vinna detta lopp.

Rankingen:
A-Hästar:
15 Ferrari Sisu
14 High On Pepper
11 Kinky Boots

B-Hästar:
6 Blue Boy Face
10 Reven Dejavu
3 Mateo Di Quattro
4 Haitkin Am
12 Albert Zonett
1 Cala Bona

C-Hästar:
7 Wings Level
5 Putte
13 Bransbys Juke Box
9 Triton
2 Starstrucked
8 Hurricane Woodland

V75-5: 1640m Auto – Diamantstoet – Spårtrappa

Lärlingslopp, måla på som vanligt..

7 Golden Rain står bra inne i denna spårtrappa och har dessutom en kusk som kör med gott flyt för dagen. Hon öppnar ojämnt från start, men när hon kommer iväg bra öppnar hon väldigt snabbt. Med tanke på hennes startsnabbhet, kan det räcka hela vägen till ledningen i ett andra skede och därifrån ska hon slås i ett öppet lärlingslopp. Sunt ekipage att strecka.

11 Feline Burgerheide var duktig i hennes senaste framträdande där hon krigade på klart bra till andraplatsen från utvändigt ledaren. Nu blir det, som för alla andra, skor runt om och hon vann många lopp med den balansen förra vintern. Blir det tempo på tillställningen, som det brukar bli i lärlingslopp, fäller hon många tillslut.

5 La Fille De Niky spurtade bra till tredjeplatsen senast bakom bland annat Mi Amore Bros som är en bra häst för klassen. Skicklige Elias Strandberg är en bra kusk för sammanhanget och han kommer säkerligen servera hästen en fin löpning. Måste med i ett öppet lopp.

Rankingen:
A-Hästar:
7 Golden Rain
11 Feline Burgerheide

B-Hästar:
5 La Fille De Niky
10 Queen
8 Marvellous Steel
12 Cheri Cheri Lady
6 Kentucky Derby
1 Juicy
4 Penthouse

C-Hästar:
3 Justhewayouare
2 Kiss Sånna

V75-6: 2140m Auto – Silverdivisionen

Högintressant regidebut!

5 Garth Vader gör en högintressant regidebut för stall Westholm. Det är en kapabel häst från Norge som är van att möta tuffa motståndare och han räds inte konkurrensen i denna silverdivision. Han är även snabb från start och från spår fem bakom bilen finns chansen att han når ledningen. Oavsett vad måste han räknas tidigt till endast tre procent.

10 Hannibal Face avgjorde på ett läckert sätt i den senaste starten när Goop vred ut honom för anfall på upploppet. Bakspår nu ser jag som en liten fördel då han har visat sig gå klart bra bakom hästar och han går även bra med skor runt om. Måstestreck

3 L.A.Boko fungerade bättre än väntat senast med skor runt om i snöovädret. Han avgjorde på ett starkt sätt senast när han vann från utvändigt ledaren och visade att han tål jobbet. I en jämn och oviss spetsstrid kanske ekipaget tar sig till ledningen och skulle så bli fallet är strecket givet. Tänkbart att låsa på dessa tre.

Rankingen:
A-Hästar:
5 Garth Vader
10 Hannibal Face

B-Hästar:
3 L.A.Boko
6 Laredo Boko

9 King Of Everything
7 Hipster Am

C-Hästar:
1 Maverick Dream
2 Bear Hope
4 Billions

V75-7: 2140m Auto – Bronsdivisionen

Vi avslutar med omgångens bästa spik!

8 Michigan Bro är van att möta kulltoppar så gott som hela tiden och går nu ner i klass kraftigt till denna start. Han är väldigt snabb från start så spår åtta spelar inte så stor roll. Han är dessutom väldigt gynnad av att det är skotvång, och lyckas ekipaget hitta ner i ett vettigt slagläge måste Svedbergs fyraåriga talang ha en toppchans i detta gäng. Spik!

4 Kendall Jackson är en given utmanare då hans grundkapacitet är hög. Jag ställer mig dock frågan till om skor runt om verkligen är så bra som det såg ut senast när han tävlade på Bergsåker, och jag blir inte förvånad om den kommer en sämre prestation nu andra starten i rad. Fungerar han bra med skorna, likt senast, ska han självklart räknas i detta gäng men jag är skeptisk.

5 Real Scotch är ganska snabb från start och kanske lyckas ta sig till ledningen initialt. Därifrån finns valmöjligheterna att köra i den positionen eller köra i rygg. Oavsett vad väntas en fin löpning och strecket är givet vid gardering.

Rankingen:
A-Häst:
8 Michigan Bro

B-Hästar:
4 Kendall Jackson
5 Real Scotch
3 Brady D.E.
1 Xanthis Hilton
6 Tearsinheaven
7 Declan
2 Dareios Di Poggio

C-Hästar:
11 S.G.Mistral
9 Black Mission
12 Load Master

 

Omgångens bästa spik:

8 Michigan Bro – V75-7 (6%)

Omgångens drag:

5 Garth Vader – V75-6 (3%)

Lycka till på liret och god tur!

Mvh, Simon

Mitt andelsspel hittar ni här!